71580.p Всемирното Православие - БЕШЕ ОСВЕТЕН НАЙ-СЕВЕРНИЯТ ХРАМ В СВЕТАНарян-Марският и Мезенски епископ Йаков извърши Великия чин на освещаване на най-северния православен храм в света – „Св. Николай Чудотворец”, разположен в архипелага Земята на Франц Йосиф. С Негово Преосвещенство съслужи предстоятелят на църквата йеромонах Гавриил (Богданов).

Молитвено участие в богослужението взеха граничари от заставата «Нагурское», на чиято територия е разположен храмът, полярници, ръководители на държавния проект по почистване на арктическите територии, както и участници в експедициите „Около света” («Вокруг света») и „Руски репортер” («Русский репортер»).

Владиката поздрави всички със знаменателното събитие в историята на Руската православна църква и в проповедта си отбеляза: „Познатите на всеки защитник на Отечеството думи „Границите на Родината на свещени и неприкосновени” сега придобиха силата на Божествено благословение за най-северните граници на Отечеството, в пределите на най-северната епархия на Русия. „Границите на Родината са свещени, следователно - и неприкосновени!”

„Освещаването на храм „Св. Николай Чудотворец” на Земята на Франц Йосиф придобива особено значение като начален етап на мащабен проект за духовното възраждане на Севера на „Руската Арктика”. Този проект получи благословението на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил през юни тази година”, - поясни епископ Йаков.

Земята на Франц Йосиф, 17 август 2012 г.