96370.p Всемирното Православие - ГРЪЦКИЯТ  АРХИЕПИСКОП ЙЕРОНИМ ИЗРАЗИ СОЛИДАРНОСТ С РПЦВ края на 2012 г. Атинският и на цяла Гърция архиепископ Йероним изрази с писмо до Московската патриаршия искрената си подкрепа на Руската православна църква по повод зачестилите антихристиянски и антицърковни настроения, съобщава пресцентърът на Отделът за външно-църковни връзки на РПЦ.

Предстоятелят на Гръцката православна църква акцентира върху усилващата се експанзия на безбожния светоглед: «Атеизмът със свойствените му прояви както в идеологически, така и в практически план, заменя вярата в западните общества, изтласквайки я в периферията на всекидневието, доколкото се смята, че вярата е несъвместима с публичното пространство. На вярата се гледа като на частно дело, едва търпимо и едва ли не като израз на мракобесие».

 

Архиепископ Йероним сравнява живота на Църквата с изкачването на Спасителя на Голгота:

«В недалечната си история Руската църква изпита свръх мярка върху себе си кръстния характер на църковния път. Тя засвидетелства вярата и в лоното й просияха светии, преподобни и мъченици, чиято слава се разпространи в Православните църкви по цял свят. Дълбоките корени, които Руската църква пусна в обществото, я укрепиха още повече и направиха неразривни връзките й с хората.

За съжаление, тези връзки предизвикват на борба безбожните сили. Със сърдечна скръб получихме известия за многобройните събития, свързани с отношенията на единоверните братя и Руската църква като цяло. Забелязват се очертания на нова война от друг тип, водена срещу Руската църква, което приковава вниманието на Гръцката църква, вярващите гърци и моето в частност.

С настоящото писмо искам да изразя искрената ми подкрепа, както и подкрепата на благочестивия гръцки народ и да уверя, че отправяме особено горещи молитви към Господ за толкова любимата на гръцките братя Руска църква, за Църквата, която исторически е един от първите плодове на византийската мисия, църквата на Достоевски, на старците, на великите преподобни, подвизавали се в лаврите; Църквата на мъчениците и новите светии на XX век; Църквата на величествените богослужения и едновременно с това на евангелската бедност и простота, тази святост, която напои руските мъже и жени и изкова неразривното единство на Църквата и обикновения народ. Всеки ден се молим и се надяваме, че Църквата ще излезе победителка от тези обстоятелства, доколкото, по думите на св. Йоан Златоуст, че по-скоро слънцето ще угасне, отколкото Църквата да изчезне».

Писмото завършва с пожелание Бог да дарува сили и да укрепи Руската църква, всичките й архиереи и особено Светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил, като го направи мъдър кормчия по пътя на свидетелството пред света на Възкръсналия Христос и очакването на Небесното Царство.