70019.p Всемирното Православие - ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ПОМЕСТНИТЕ ЦЪРКВИ: РАЗКОЛНИЦИТЕ МОГАТ ДА СЕ ВЪРНАТ В ЦЪРКВАТА САМО ЧРЕЗ ПОКАЯНИЕ

Светейшият патриарх Кирил и Блаженият митрополит Владимир. Божествена литургия на площада пред Успенския събор на Киево-Печорската лавра, 28 юли 2012 г.

В края на юли на тържествата, посветени на 20-годишнината от служението на Блажения митрополит Владимир на Киевската катедра, в украинската столица пристигнаха делегации от поместните православни църкви: Константинополска, Александрийска, Антиохийска, Йерусалимска, Грузинска, Сръбска, Българска, Кипърска, Гръцка, Полска, Православната църква на Чехия и Словакия, Православната църква в Америка.

 

В деня, когато се чества паметта на светия равноапостолен княз Владимир, членовете на делегациите заедно с Блажения митрополит на Киев и цяла Украйина Владимир, постоянните членове на Св. Синод на Руската православна църква и други йерарси съслужиха Божествена литургия заедно със Светейшия Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил на Съборния площад пред Успенската Киево-Печорска лавра.

В интервю за портала „Православие в Украине” редица представители на Поместните Църкви изказаха отношението си към проблема на църковния разкол в Украйна.

В частност, ръководителят на делегацията на Цариградската патриаршия - Галският митрополит Емануил изрази убеждение, че за възстановяване на църковното единство има „един-единствен път – възвръщане на разколниците в Православната църква, възглавявана от митрополит Владимир”. „Смятаме, че самият образ, личност и дейност на митрополит Владимир като Предстоятел на Украинската православна църква през последните 20 години са и остават главните фактори на стабилност в църковния живот в Украйна”, - отбеляза йерархът.

При това митрополит Емануил напомни, че „Цариградската патриаршия няма връзка с разколниците, не ги признава и няма да ги признае. Цариградската църква няма друга линия на поведение освен присъщата на всички православни. И дума не може да става за едностранно признаване на разколниците”. Отбелязвайки, че разпространяваните от време на време изявления за възможно подобно признание нямат нищо общо с реалността, той ги сравни с известното произведение на У. Шекспир: „Както Шекспир е написал "Сън в лятна нощ”, така и Филарет се опитва да напише свой „Сън в лятна нощ"”.

В разговор с кореспондента владика Емануил е засегнал също темата за взаимоотношенията между Цариградската и Руската православна църква. „Днес отношенията между Цариград и Москва се подобряват, и ние сме длъжни като зеница на окото да пазим тези добри отношения между нашите Църкви — взаимоотношения, които с такъв труд сме изграждали в продължение на много години” — каза архипастирът, изразявайки увереност, че Светейшият Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил е на разположение за решаването на текущи въпроси от дневния ред.

Представителят на Александрийската православна църква Аксумският митрополит Петър се изказа също еднозначно за невъзможността разколниците да бъдат признати от другите Поместни Църкви. Според него проведените юбилейни тържества са били свидетелство за съществуващата стабилност в Украинската църква. „Нищо не може да разруши и разедини спокойствието в Църквата” – уверен е владиката.

Ловчанският митрополит Гавриил, възглавяващ делегацията на Българската православна църква, разказа за историята на възникването и преодоляването на църковния разкол в България, като отбеляза: „Правителството съдейства в свое време за възникването на разкола през 1992 година. След това беше приет такъв закон за вероизповеданията, с който фактически разделението беше премахнато. На правителството много помогна да се ориентира в ситуацията това, че нито една Православна църква не призна разколниците, всички признаха само каноничната Църква. Хората в правителството са светски и невинаги могат да разберат тези неща, но те видяха, че Православната Църква е единна и не признава разколниците”.

Българският архипастир подчерта особено ролята на състоялия се в София през 1998 година Всеправославен Събор. „Той покани разколниците именно като разколници, а не като канонична Църква, и изиска от тях покаяние, — констатира владика Гавриил. — Те всички написаха, че се каят, разбраха, че са съгрешили”.

Ако Украинската православна църква приеме тези, които сега пребивават в разкол, и Поместните Църкви ще ги признаят, сами по себе си те никога няма да признаят разколниците, засвидетелства Ловчанският митрополит Гавриил.

Йерархът на Гръцката православна църква Месогейският и Лавреотикийски митрополит Николай, на свой ред заяви, че не може и дума да става за признание на „Киевската патриаршия”, тъй като Поместните православни църкви признават само каноничната Православна църква в Украйна. „Лекуването на разкола – това е вътрешен въпрос на Украинската православна църква, и тя трябва да го реши така, както сама смята за нужно, за да няма натиск от страна на другите Поместни православни църкви”, - каза той.

Митрополит Николай изказа мнение за невъзможността да се признаят „тайнствата”, извършени от разколниците, разказвайки за това как в подобна ситуация са постъпили в Гърция: Светият синод на Гръцката Църква решил да не признава кръщението на отклонилите се от църковно общение гръцки старостилци, а да ги приема само след прекръщаване.

Представляващият на тържествата Полската православна църква Люблински и Холмски архиепископ Авел подчерта: „Разколът — това е грях, а всеки грях се лекува единствено чрез покаяние. Църквата има своя структура, своя дисциплина, свое канонично право, Църквата не може да бъде манипулирана. В Църквата съществува прост и определен каноничен път”.

Той също подчерта невъзможността да се признаят „свещенодействията” на разколниците. Като продължение на темата полският йерарх разказа: „Ние в Полша живеем в нелеки условия, защото православните при нас са много малко. Удаде ни се да подпишем декларация с Римокатолическата църква за взаимно признаване на Тайнството Кръщение, тъй като в Полша има смесени бракове, и този въпрос така или иначе възниква. На с Римокатолическата църква няма в това отношение такъв проблем, понеже апостолската приемственост в двете Църкви е запазена... Разколниците могат да осъдят това, ето, католиците приемат, а своите не приемат. Но тук трябва да се проникне по-дълбоко, защото проблемът води началото си от ръководителя”. Владиката напомни, че главата на „Киевската патриаршия” се намира под анатема и възглавяваната от него структура няма място сред каноничните Църкви.

Ръководителят на делегацията на Православната църква на Чехия и Словакия архимандрит Серафим (Шемятовски) също говори за това, че приетата в Украинската православна църква практика на извършване на Тайнството Кръщение над тези, които са били кръстени в разкол, е обичайна и за другите Църкви. „При нас дори тези, които идват от Гръко-католическа църква, се кръщават отново. А ако е свещеник, него първо повторно го кръщават, а след това го ръкополагат”, - разказа той.

 

Патриархия.ru

Москва, 7 август 2012 г.