69518.p.jpg?0 Всемирното Православие - В КОСОВО БЕШЕ ИЗВЪРШЕНО ПОРЕДНОТО НАПАДЕНИЕ НАД СРЪБСКИ БЕЖАНЦИ На 2 август около два часа през нощта група албанци от съседни села нападнали село Грабац (община Клина) и разрушили сръбски помощни стопански обекти, съобщава радио Гораждевац.

В резултат на инцидента е леко пострадал Радош Магич, в чийто прозорец бил хвърлен камък. По думите на очевидци, преди нападението на селото се чула стрелба от огнестрелно оръжие.

Около 20 сърби, живеещи в селото, са силно обезпокоени от случилото се и се страхуват за живота си. Тази група сърби се е върнала в родното си село през 2002 година

 

За случилото се са уведомени Косовската полиция и представителите на КФОР.

Това не е първият подобен инцидент в  населеното място, след като тук са били закрити пунктовете за охрана на КФОР. През 2009 г. същият този Радош Магич бил пребит от неизвестни лица и до този момент нападателите не са открити.

Рашко-Призренският епископ Теодосий решително осъдил поредното нападение над сърби и имуществото им в село Грабац. Според архиерея нападението има за цел да изплаши сърбите и да ги застави да напуснат домовете си. Поредицата нападения над сръбски бежанци и тяхното имущество през последните няколко седмици ясно показват, че Косово и Метохия са територия, където човешките права и свободи. продължават да бъдат нарушавани. По думите на владиката, снизходителното отношение към нападенията и формалното им осъждане без конкретни резултати само стимулира нови нападения и създава атмосфера на безнаказаност.

Грачаница, 3 август 2012 г.