103953.p.jpg?0 Всемирното Православие - ДУХОВЕНСТВОТО ПОМАГА НА ПОСТРАДАЛИТЕ ОТ МЕТЕОРИТА В ЧЕЛЯБИНСКПо информации на Диакония.ru, свещеници от Челябинска епархия оказват духовна, психологическа и материална помощ на пострадалите от падането на метеорита. Някои от ранените са поискали да се изповядат и причастят. Свещеник от храма, посветен на иконата на св. Богородица „Неочаквана радост” например, е изповядал и причастил пострадалите, намиращи се в Първа градска болница в Челябинск. Примерът му са последвали духовници, посетили други две големи болници в града – Девета и Шеста градска болница.

 

На 15 февруари Челябинският и Златоустовски митрополит Теофан призова духовенството от епархията да окаже необходимата помощ на пострадалите. В обръщението си той подчерта: „В това тревожно време ние, църковните служители, трябва да проявим особена чувствителност и грижа за хората. Храмовете трябва да са постоянно отворени, за да може всеки да отиде и да се помоли на Бога. При необходимост, моля всеки от вас да окаже помощ на пострадалите, да ги утеши с думи на съпричастност и любов”.

По данни на прес-службата на руското Министерство на здравеопазването при падането на метеорита в Челябинска област са пострадали 1147 души, в това число 259 деца. Хоспитализирани са 51 души, от които 13 деца.

Една от пострадалите е била транспортирана в събота сутринта до Москва и е постъпила в Лечебно-рехабилитационния център на Министерство на здравеопазването. Представители на Руската православна църква ще я навестят в понеделник, 18 февруари.