103452.p.jpg?0 Всемирното Православие - „ДЕН НА ВЛЮБЕНИТЕ” НЕ СЪЩЕСТВУВА НИТО В ПРАВОСЛАВНИЯ, НИТО В КАТОЛИЧЕСКИЯ КАЛЕНДАР На пресконференция в навечерието на 14 февруари в Русия духовници от Католическата и Руската православна църква призоваха да си спомняме за любовта не само в деня на св. Валентин, за съпружеската, вярна, отговорна любов, и в същото време да се отнасяме здравомислещо към активно внедряваната реклама на така наречения „ден на влюбените”, съобщава РИА Новости.

По думите на генералния секретар на Конференцията на католическите епископи в Русия свещеник Игор Ковалевски, в Католическата църква от 13 февруари започва Великият пост и всички, които искат да отбележат деня на св. Валентин, трябва да помнят, че през времето на Великия пост не е прието да се устройват увеселителни мероприятия.

 

„Освен това Католическата църква в Русия и Европа на 14 февруари отбелязва празника на светите Кирил и Методий, покровители на Европа, просветители на славяните. И именно в тяхна чест ще бъде отслужена св. Литургия на 14 февруари. Докато литургичното отбелязване на паметта на св. Валентин в Католическата църква не е задължително, а факултативно”, - отбеляза Игор Ковалевски. Той подчерта, че „няма такъв конкретен празник в литургичния календар на Католическата църква – Ден на влюбените”.

От страна на Руската православна църква протойерей Всеволод Чаплин, оглавяващ Синодалния отдел по взаимоотношенията на Църквата и обществото, каза, че денят 14 февруари се използва за пропаганда на повърхностните и безотговорни отношения, т.нар. свободна любов, а понякога и открития разврат, че този ден се комерсиализира в огромна степен. Истинската любов е неделима от семейството, от идеалите за вярност, целомъдрие, достойно отношение към този, когото обичаш”.

Той напомни, че на 8 юли Руската православна църква празнува паметта на покровителите на семейството и брака - светите Петър и Феврония Муромски. Този ден в Русия се отбелязва като Ден на семейството, любовта и верността. „Не трябва да забравяме за този празник, напротив трябва максимално да се популяризира не само защото е свързан с традиционните идеали, а и защото тези идеали водят човека към истинското щастие, немислимо без вярност и чест”, - убеден е свещеникът.