106220.p Всемирното Православие - ТУРЦИЯ ПРИЕ НОВ ЗАКОН ЗА НАЗНАЧАВАНЕТО НА ГРЪЦКИ ПРАВОСЛАВНИ СВЕЩЕНИЦИ Министерство на образованието и религиозните дейности в Турция промени законодателството спрямо гръцкото православно духовенство. Новият закон влиза в действие от 1 март 2013 г., предава Седмица.ru, позовавайки се на агенция «Ромфея».

Православното духовенство на територията на Турция, което в духовно отношение е подчинено на Цариградската Патриаршия, вече ще зависи материално от държавата.

Всички свещеници в православните гръцки енории ще бъдат назначавани от ръководители на турското ведомство за религиозна дейност, съгласувано с петчленна комисия, състояща се от представители на Външното министерство на Турция и трима православни богослови. Във връзка с това решение гръцките партии „Нова Демокрация”, „ПАСОК”, „Независими гърци” и „Златна Заря” изпратиха благодарствени телеграми до турското правителство.

Министерство на външните работи на Гърция обаче опроверга сведенията за приетия нов закон в Турция за назначаване на свещеници в православните енории в страната.