401323_515408758494766_302793002_n Всемирното Православие - ОТВЛЯКОХА ДВАМА ПРАВОСЛАВНИ МИТРОПОЛИТА В СИРИЯ

 Вчера в Сирия са били отвлечени двама митрополити, съобщава ИТАР-ТАСС. Първо похитителите са убили шофьора, а после са отвлечени и духовните лица. Православната църква в Америка съобщи,че отвлечените духовници са Алепският митрополит Павел Язиви и Сиро-Яковитският митрополит Йохан Ибрахим.

До този момент не са известни подробности за нападението, както и дали някой е поел отговорност за отвличането. Мотивите на нападателите също са неизвестни.

 

Гръцката държава веднага реагира на случилото си и обяви, че предприема всички мерки за освобождаването на двама епископи, отвлечени в Сирия.

Премиерът Андонис Самарас е наредил на министъра на външните работи Димитрис Аврамопулос, който се намира в Брюксел за среща на външните министри от НАТО, да предприеме всички мерки по освобождаването на епископите. Премиерът и външният министър са провели телефонни беседи с патриарха на Антиохия Йоан и са го уверили в пълната подкрепа от страна на гръцкото правителство, посочва се в изявлението.

 

Министърът на външните работи е активирал механизма за управление в кризисни ситуации в министерството на външните работи и е информирал Европейската служба за външни действия, както и колегите си от други страни, които могат да помогнат за освобождаването на похитените.

 

Той също така е провел телефонен разговор с новия лидер на сирийската опозиция Жорж Сабра, който от своя страна е уверил, че ще предприеме незабавни действия за освобождаване на епископите. На днешната среща на министрите на външните работи на страните от НАТО ще бъде повдигната темата, посочи представителят на гръцкото правителство – съобщава БЛИЦ.

Православните помести църкви призоваха своето паство за молитвена подкрепа за архиереите и за положително разрешаване на случая!