110951.p Всемирното Православие - В „СОФИЯ КИЕВСКА” ОТКРИВАТ СТУДИО ЗА МОЗАЙКАКакто съобщава Богослов.ru, на територията на Националния музей „София Киевска е открита изложбата „Кехлибарените мозайки в катедралата София Киевска”.

Експозицията мозаични пана от съвременни художници от Украйна и Италия, изработени от украински кехлибар в класическа мозаична техника по мотиви на византийски мозайки и фрески от катедралата Света София, Михайловската Златновърха катедрала и Кириловската църква са представени в рамките на съвместния проект НЗ «София Киевская» и Международния благотворителен фонд «Украинская семья» („Украинско семейство”) с подкрепата на Асоциация «Украинский янтарный мир» („Украински кехлибарен свят”).

Първият зам.-министър на културата Тимофей Кохан съобщава, че отсега в София Киевска ще отвори врати мозаична школа за деца, които ще се обучават не само на изкуството на традиционната кехлибарена мозайка, но и на богатата история на Киевска Рус.

Генералният директор на музея Елена Сердюк отбелязва, че Украйна е втората страна в Европа, която реализира подобен проект. Досега мозаична работилница имаше само в италианския град Равена. В школата-студио ще се провеждат също и майсторски класове по мозайка и лекции на специалисти от Украйна и други страни по история на мозаичното изкуство за деца и възрастни.