131270.p.jpg?0 Всемирното Православие - СВEТИЯТ КИНОТИС НА СВЕТА ГОРА – АТОН, НАРЕЧЕ «ЗЛОНАМЕРЕНА» НОВИНАТА ЗА ВЪЗМОЖНА  ВИЗИТА НА РИМСКИЯ ПАПА НА АТОН

След като в медиите изтече новината, че е изпратена покана до Римския папа да посети Атон, Светият Кинотис беше принуден да направи официално опровержение на тази информация чрез специално заявление, съобщава сайтът „Света Гора Атон”.

 

В заявлението на Светия Кинотис, в частност, се казва: „Разпространяваният сред част от църковните медии слух за някаква уж покана до Римския папа да посети Атон, е абсолютно неоснователен и несъответстващ на действителността. Изразяваме учудването си от факта, че съобщението се пуска в печата, при това в църковния, без да е бил дори най-малко проверен.

Съхраняваното неизменно в продължение на векове догматическо съзнание на Света Гора Атон, както пазителка на православните предания и арена на духовни подвизи, не би позволило на носещите отговорност за нашата Света Гора да предприемат подобна инициатива.

Като се обръщаме към всички благонамерени хора, отечески и братолюбиво ги молим да вярват не на подобни злонамерени «новини», а на официалната позиция на Светия Кинотис на Света Гора – Атон”.

Следват подписите на представителите и предстоятелите на двадесетте атонски манастира.

 

Карея, 27 август 2013 г.