129554.p.jpg?0 Всемирното Православие - В УНГАРИЯ ОТБЕЛЯЗАХА 1150-ГОДИШНИНАТА ОТ МИСИЯТА НА СВ. РАВНОАПОСТОЛНИ КИРИЛ И МЕТОДИЙНа 21 август 2013 г. в църква близо до град Залавар (Унгария) бешe отслужено богослужение посветено на юбилейната дата от началото на мисията на светите славянски първоучители, равноапостолните Кирил и Методий, съобщи прес-службата на Отдела за външноцърковни връзки на Руската православна църква.

Град Залавар е забележителен с това, че тук е бил намерен най-ранният ръкопис, написан с буквите на създадената от равноапостолните братя азбука. Самите Методий и Кирил са проповядвали известно време в този град: мястото е свързано с Великоморавската мисия на светите братя, които отсядат тук при славянския княз Коцел, както и с пребиваването на св. Методий като папски легат и архиепископ на Панония и Велика Моравия със седалище в Мозабург (дн. Залавар).

По този повод в гр. Залавар е открит мемориален комплекс, включващ паметник на светите Кирил и Методий, краеведчески музей и християнски храм, построен според архитектурните традиции на Ранното Средновековие.

Богослужението беше било организирано от руската православна община в гр. Хевиз, с благословението на временно управляващия Будапещенска и Унгарска епархия Егоревски архиепископ Марк.