hristofor02 Всемирното Православие - ВЯРВАЩИТЕ В ЧЕХИЯ И СЛОВАКИЯ НЯМА ДА ОСТАВЯТ СВОЯ ВЛАДИКА, ВЪПРЕКИ СТАРАНИЯТА НА ПРОТИВНИЦИТЕ МУ

Блаженият архиепископ на Прага, митрополит на Чешките земи и Словакия Христофор по време на богослужение в църквата „Благовещение на Пресвета Богородица”, Прага, 13 декември 2009 г.

В Чехия започна подписка за връщането на владика Христофор, който да оглави отново Православната църква в Чешките земи и Словакия. Въпреки че събирането на подписи е спонтанно и че зад него не стои никаква организация, вече са събрани повече от две хиляди подписа. Митрополит Христофор е обичан и уважаван не само в Чехия и Словакия, но и далече зад пределите им. Аз добре познавам владика Христофор и мога с пълна увереност да заявя, че това е един благороден човек, а като се знаят делата му, може без преувеличение да бъде наречен един от най-големите православни подвижници на нашето време.

 

Да напомня, че неотдавна в Чехия се изсипаха потоци лъжи и клевети по адрес на митрополит Христофор. Владиката беше обвинен от журналистите в нарушение на монашеския обет за безбрачие. За това, че Блаженият Христофор имал уж няколко любовници и около десет деца от тях, съобщи чешкият TV канал Nova. Скоро след това на всички стана известно, че TV каналът Nova и главният "изобличител" и "главен свидетел" Ксения Рапцунова са само пешки в мерзкия и користен заговор, организиран от лица от Свещения Синод. Целта на заговора беше да получат своите 30 сребреника (но за това по-късно), като е учудващо, че дори периодът съвпада – Великия пост. И методите са сходни, а фразата: „Разпни Го! Разпни!, звучеше с не толкова кръвожадното: „Да се изпрати в манастир! В манастир!”

Уви, владика Христофор не очакваше такава подлост и заговорът го накара да подаде оставката си от митрополитския престол, независимо че нямаше никаква вина. Първоначално оставката беше временна, докато владика Христофор не докаже невинността си. Но, както стана ясно в първите дни след това, заговорниците от Свещения Синод нямаха намерение да му дадат такава възможност, а и установеният срок беше фантастично кратък, до 12 май.

Сега накратко за причината за заговора. Както е известно, владика Христофор предизвика възмущението на някои фракции в Православната Църква в Чешките земи и Словакия с това, че не възнамеряваше да остави повече от милиард чешки крони на разположение на неголяма група свещенослужители, като използва непрозрачни схеми (в предлаганите му съмнителни банкови програми), но призова към прозрачност при използването на средствата в проектите за нуждите на всички вярващи – свещеници и миряни, и да се заплаща само за реално извършена работа, което вероятно беше фатално за него. Може смело да се предположи, че за поста глава на Православната църква за определени лица беше много по-изгоден по-отстъпчивият и мек Оломоуцко-Бърненски архиепископ Симеон (Яковлевич), отколкото непреклонният владика Христофор.

Надеждите на заговорниците обаче не се оправдаха.

Първо, за всички станаха очевидни лъжливите обвинения срещу Владиката.

Второ, Ксения Рапцунова оттегли изцяло съдебния иск, помоли да бъдат забравени обидите и владика Христофор да се върне на престола на Православната църква. Нещо повече, тя разказа за това, че именно заговорниците са я придумали да излъже и са съставили текста на жалбата. В писмото си от 22 април Ксения Рапцунова пише, че на 17 април тя е оттеглила жалбата си и се е обърнала към епархийския съвет и събора с молба за отмяна на приетите решения, което не станало. На 19 април тя с радост узнала, че заявлението е получило входящ номер. Архиепископ Симеон казал, че скоро на събрание на Синода дадената ситуация ще бъде разгледана и истината ще възтържествува. Но и синодалното събрание от 21 април, и епархийският съвет от 18 април отхвърлили заявлението на г-жа Рапцунова, понеже мъжът й подал заявление, че документът е фалшив и подписът не е нейният. Тя отново потвърдила съдържанието на първоначалния документ и добавила, че сериозно я заплашват и искат да настоява на жалбата си.

Трето, православните вярващи в Чешките земи и Словакия не останали мълчаливи свидетели и се обърнали с открито възвание в защита на митрополит Христофор. Във възванието вярващите изразили дълбокото си разочарование от неотдавнашните събития в Пражката епархия и цялата поместна Църква и надеждата си владика Христофор да оглави отново Православието в Чехия и Словакия. В частност, в него се казва: "Ние, православните вярващи, … заявяваме ясно и без каквото и да било съмнение, че винаги единодушно сме били на страната на нашия архипастир Христофор…призван по Божия воля и законно избран за глава на нашата Църква. По същия начин продължаваме и нататък да поддържаме митрополит Христофор…който за нас е бил винаги пример и образец за онази любов, на която са учили и ни учат светите отци и Православната църква. Той винаги може да разчита на пълното доверие, подкрепа и преданост на православните християни, вярващите от поместната Църква на чешките земи и Словакия”.

Пусната е петиция и се събират подписи. Хората разпечатват, копират и предават на други енориаши бланките на петицията. Вече са събрани повече от 2000 подписа и броят им непрекъснато нараства.

Изпълняващият длъжността предстоятел на официалната Православна църква на Чешките земи и Словакия Оломоуцко-Бърненски архиепископ Симеон (Яковлевич) заяви пред представителите на медиите, че чешката гражданка Рапцунова, обвиняваща по-рано митрополит Христофор (Пулец) в нарушение на монашеските обети (което и стана причина за оставката на Владиката), е признала, че е излъгала. Въпреки това обаче заговорниците нямат намерение да връщат на поста му главата на Православната църква на чешките земи и Словакия.

В петицията за възвръщането на владика Христофор, адресирано до членовете на Свещения Синод на Православната църква на Чешките земи и Словакия, се казва:

"Ваши Високопреосвещенства, Ваше Преосвещенство,

Ние, долуподписаните свещенослужители и вярващи от Православната църква на Чешките земи и Словакия, с огромно облекчение прочетохме заявлението на изпълняващия длъжността предстоятел на официалната Православна църква на Чешките земи и Словакия Оломоуцко-Бърненски архиепископ Симеон (Яковлевич) от 19.04.2013 г. за това, че е било изцяло оттеглено свидетелството срещу нашия владика Христофор, който заради запазването на единството и мира в Църквата, след лъжливото обвинение по негов адрес, се отказа от митрополитския престол. Той никога не е бил виновен в това, в което несправедливо го обвиняват.

Затова, на основание на новите факти и заявлението на владика Симеон, че владика Христофор ще бъде изцяло реабилитиран, просим Свещеният Синод на нашата Църква да предостави възможност на владика Христофор колкото може по-скоро да се върне към изпълнение на всичките си предишни функции. Църквата е тяло на Господа нашего Иисуса Христа, в управлението на Църквата участва Божият народ, за когото владика Христофор е архипастир, проявяващ внимание към всеки и служещ с голяма любов на Църквата.

Прилагаме подписка с подписите на вярващите”.

Редакцията на ИА „Русские Новости” искрено се надява Господ да устрои всичко, и любимият Владика на православните, направил толкова много за Православието в Чехия и Словакия, да се върне и отново да възглави Православната църква в тези западни славянски страни. Трябва да отбележим, че митрополит Христофор не изгуби спокойствия, дори когато този ужасен и лъжлив скандал достигна своя връх и когато стана явна измяната в Свещения Синод.

А що се отнася до предателите на владика Христофор и цялата Православна вяра, то те ще бъдат отстранени, защото такива нямат място в лоното на Майката-Църква, или изпратени на покаяние в някой от най-отдалечените манастири, както бяха решили да постъпят с Владиката.

 

 

hristofor04 Всемирното Православие - ВЯРВАЩИТЕ В ЧЕХИЯ И СЛОВАКИЯ НЯМА ДА ОСТАВЯТ СВОЯ ВЛАДИКА, ВЪПРЕКИ СТАРАНИЯТА НА ПРОТИВНИЦИТЕ МУ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По време на беседата, Прага, 13 декември 2009 г.

  

hristofor01 Всемирното Православие - ВЯРВАЩИТЕ В ЧЕХИЯ И СЛОВАКИЯ НЯМА ДА ОСТАВЯТ СВОЯ ВЛАДИКА, ВЪПРЕКИ СТАРАНИЯТА НА ПРОТИВНИЦИТЕ МУ

 

 

 

 

 

 

 

 

Архиепископът на Прага и митрополит на Чешките земи и Словакия Христофор до портрета на Блажения митрополит Доротей, Прага, 13 декември 2009 г.

 

 

 

 

praga2010-08-28-11 Всемирното Православие - ВЯРВАЩИТЕ В ЧЕХИЯ И СЛОВАКИЯ НЯМА ДА ОСТАВЯТ СВОЯ ВЛАДИКА, ВЪПРЕКИ СТАРАНИЯТА НА ПРОТИВНИЦИТЕ МУ

 

 

 

 

 

 


 

 

Архиепископът на Прага и митрополит на Чешките земи и Словакия Христофор сред народа, Прага 28 август 2010 г.

 КЪМ ПЪРВОИЗТОЧНИКА:  http://ru-news.ru