119475.p.jpg?0 Всемирното Православие - ИЗЛОЖБА В ЛЮКСЕМБУРГ «ХРИСТИЯНСКОТО ИЗКУСТВО В СЪРБИЯ В ЕПОХАТА НА МИЛАНСКИЯ ЕДИКТ» Изложбата в Люксембург «Християнското изкуство в Сърбия в епохата на Миланския едикт» е част от събитията по случай 1700-годишнината от Миланския едикт, съобщава Седмица.ru, позовавайки се на френския православен сайт Оrthodoxie.com.

Организатор е свещеник Зоран Радивоевич, настоятел на сръбската православна община в столицата на Люксембург. Събитието се провежда с благословението на Сръбския патриарх Ириней и главата на Западноевропейската епархия на Сръбската православна църква епископ Лука.

Изложените произведения са дело на съвременни иконописци, реставратори и художници, както и студенти от Висшата школа за реставрация и консервация към Сръбската православна църква в Белград.

На откриването на изложбата освен Западноевропейският епископ Лука и православното духовенство присъстваха и представители на религиозни конфесии и светската власт на Великото херцогство Люксембург.

Жан-Клод Ларше, известен православен философ и теолог от руски произход, изнесе доклад за светия император Константин и Миланския едикт. Изложбата беше представена от куратора й Горан Яничевич, иконописец и преподавател във Висшата школа за реставрация и консервация към Сръбската православна църква. Школата и Белградският богословски университет са подготвили съвместно изложението.