1b_1374748445 Всемирното Православие - СВEТЕЙШИЯТ БЪЛГАРСКИ ПАТРИАРХ НЕОФИТ ОСВЕТИ ОСНОВНИЯ КАМЪК НА ХРАМ В ЮЖНАТА ЧАСТ НА МОСКВА На 25 юли 2013 г. Светейшият Български патриарх Неофит освети основния камък на бъдещия храм, посветен на св. Киприан, митрополит Киевски.

Светият дом Господен, предвиден в рамките на Програмата за строителство на 200 храма, се намира на ул. „Красный маяк” 19 (район Чертаново Централное) и се изгражда по молба на Св. Синод на Българската православна църква.

С построяването на храма са ангажирани български предприемачи от фирма „Главболгарстрой”. Значителна част от енорията съставят също представители на българската диаспора в Москва, мнозина от които живеят в непосредствена близост.

На строителната площадка Светейшият патриарх Неофит беше посрещнат от Истринския архиепископ Арсений, от първия зам.-председател на Финансово-стопанското управление на Московската патриаршия йеромонах Никодим (Колесников), ръководителя на Департамента за междурегионално сътрудничество, национална политика и връзки с религиозните организации на гр. Москва Ю. Артюх, пълномощния министър на Българското посолство в Русия Цветан Ночев и многобройни членове на българската диаспора, които посрещнаха Светейшия патриарх Неофит с хляб и сол.

В края на тържественото богослужение Патриарх Неофит се обърна с приветствено слово към събралите се: „Благодаря на Светейшия патриарх Кирил за предоставената възможност да осветя основния камък на храма, който ще носи името на нашия съотечественик Киевския митрополит Киприан. Този забележителен йерарх заема значително място в историята на Църквата – той съумя да обедини руските земи, да стане богомъдър духовник, носител на съвършено целомъдрие и велик книжовник, създал духовен мост между Русия и България. Божият промисъл го постави да служи във вашата страна, където неговите дарования дадоха обилни плодове. За него най-добре е казал Киевският митрополит Григорий Цамблак: „Нашето отечество го откърми, Бог го дарува на вас”.

Светейшият патриарх Неофит пожела на новата енория да стане „истинска крепост на православната вяра, връзка между двата народа, символ на единството на двете Църкви”. Той топло благодари на благодетелите, заели се с въздигането на храма.

От името на Московската управа приветствие към Патриарх Неофит поднесе Ю. Артюх, който между другото каза: „От името на всички жители на столицата изразявам радостта си за това, че частица от добрата, слънчева българска земя ще бъде сега в Москва, и нашите единоверци и братя ще имат свой православен храм. Московска община и занапред ще спомага за единството на нашите народи”.

На Негово Светейшество съслужиха Ловчанският митрополит Гавриил (Българска православна църква), Тихвинско-Лодейнополският епископ Мстислав, представителят на Светейшия Московски и на цяла Русия патриарх при Светейшия Български патриарх архимандрит Филип (Василцев), настоятелят на подворието на Българската православна църква архимандрит Теоктист (Димитров), благочинният на Даниловски окръг протойерей Олег Воробьов, благочинният на Донски окръг протойерей Александър Фарковец, настоятелят на храма „Живоначална Троица” в Чертаново протойерей Константин Сопелников, отговарящият за строителството свещеник Александър Иванченко и други официални лица. На молебена присъства и посланикът на добра воля на Република България в Русия известният певец Бисер Киров.

След края на богослужението всеки вярващ можеше да измоли Патриаршеско благословение и да получи като подарък икона на св. Богородица с молитва на български език.

 

 

Пресслужба на Фонда «Поддержки строительства храмов г. Москвы»