139643.p Всемирното Православие - 100 ГОДИНИ ОТ ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НА АТОН КЪМ ГЪРЦИЯ В резултат на Балканската война Света Гора получила дългоочакваната свобода от иноверския завоевател. Гръцките военни били посрещнати с ликуване от всички атонци, макар въпросът за по-нататъшната съдба на Света Гора да не предизвиквал такова единодушие.

На Лондонската конференция през 1913 г. Русия предложила Атон да бъде обявен за независима държава начело с Вселенския Патриарх. Българската делегация настоявала да бъде предаден на Румъния, а Австро-Унгария и Англия предложили управлението на Атон да бъде дадено на една от православните поместни Църкви. Научавайки за тези проекти, Свещеният Кинотис на Света Гора свикал извънредно съвещание на игумените от всички атонски манастири. След всенощно бдения в Протатския храм било издадено постановление, съгласно което атонци признавали за свой господар единствено гръцкия крал Константин. Пред иконата "Достойно есть" бил прочетен тържественият акт, провъзгласяващ принадлежността на Атон, подписан от игумените на 19 от 20-те атонски манастири.

Както съобщава agionoros.ru, делегация от атонски монаси начело с протоепистата сърбина Климент Хилендарски се отправила в Атина, където предала текста от решението на атонските манастири на гръцкия крал. Копие от него било изпратено на Лондонската конференция.

Стогодишнината от това събитие беше тържествено отбелязано на Света Гора, Атон.

Във вторник, 15 октомври, на Света Гора пристигна Вселенският Патриарх Вартоломей. На пристанището Дафни го посрещнаха членовете на Свещения Кинотис, игумени на атонските манастири и гражданският губернатор на Атон.

В атонската столица Карея беше отслужен молебен в съборния храм „Успение Богородично”, след което игуменът на Хилендарския манастир архимандрит Методий се обърна с приветствено слово на гръцки език към Патриарх Вартоломей. Той подчерта огромното историческо значение на решението, взето от атонските манастири преди точно сто години.

В отговор Цариградският Патриарх се обърна с думи на благодарност към атонските монаси. Той нарече Света Гора, Атон, „живата Византия”, над която не властват историческите и социалните процеси».

След молебена Вселенският Патриарх Вартоломей заедно с игумените на атонските манастири направиха литийно шествие с иконата "Достойно есть".

Кулминация на тържествата беше Божествената литургия в Съборния храм „Успение Богородично”, оглавена от Вселенския Патриарх и с участието на митрополита на Италия Генадий, Трануполския митрополит Герман, Мирликийския митрополит Хризостом, Синопския епископ Атиногор, Родостолския епископ Хризостом и игумените на всички атонски манастири.


 

139632.p Всемирното Православие - 100 ГОДИНИ ОТ ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НА АТОН КЪМ ГЪРЦИЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

139644.p Всемирното Православие - 100 ГОДИНИ ОТ ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НА АТОН КЪМ ГЪРЦИЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

139645.p Всемирното Православие - 100 ГОДИНИ ОТ ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НА АТОН КЪМ ГЪРЦИЯ