140119.p Всемирното Православие - В ГЕРМАНИЯ БЕШЕ ОТКРИТА ИЗЛОЖБАТА  «НИКОЛАЙ. СВЕТЕЦЪТ, КОЙТО ПОМАГА ПРИ ВСИЧКИ ЗАТРУДНЕНИЯ. ЖИТИЕ, ЛЕГЕНДИ И ИКОНИ»На 19 октомври в Музея на иконите в гр. Реклингхаузен (федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия, Гермаиня) беше открита изложбата «Николай. Светецът, който помага при всички затруднения. Житие, легенди и икони», където са експонирани около 120 гръцки и руски икони с лика на светеца, съобщава Седмица.ru.

Най-старата икона на изложбата датира от XI-XII в. По-голяма част от представените икони са рисувани в периода от между XV и XIX в. Образите на светителя Николай, архиепископ Мирликийски, са рисувани върху дърво, стъкло и метал.

Музеят на иконите, открит през 1956 г. в Реклингхаузен, съхранява най-голямата в неправославните страни колекция на икони и църковна утвар. Днес музейната колекция надвишава хиляда експонати от Русия, Украйна, Белорусия, Румъния, Гърция, Египет, Етиопия и редица балкански страни. Сред тях има не само православни икони и предмети, използвани в православното богослужение, но и старинни книги на религиозна тематика.