152033.p Всемирното Православие - СВЕЩЕНИЦИ ПРЕЛЕТЯХА С ВЕРТОЛЕТ НАД ВОЛГОГРАД, НОСЕЙКИ МИРОТОЧИВА ИКОНА Вчера свещеници прелетяха с вертолет над Волгоград с мироточивата Седемстрелна икона на Пресвета Богородица "Смекчаване на злите сърца", съобщи пред РИА Новости предстоятелят на градския Казански катедрален храм протойерей Вячеслав Жебельов.

"Маршрутът обхвана целия град и премина кръстообразно над местата с особено важност", — каза Жебельов. В момента иконата се пренася в Казанския катедрален храм, където светинята ще остане до 4 януари.

Мироточивата икона беше докарана в града на река Волга със самолет от Москва, пред нея беше отслужен молебен „За избавяне от всяко зло”, след което духовници я взеха във вертолета и прелетяха заедно с нея над града.

"Предците ни са знаели, че в тежки времена Господ и особено Майката Божия ще се застъпят за страната. Правели са се много литийни шествия, а през Великата Отечествена война са били извършвани полети с икони около Москва, Сталинград и Ленинград", — разказва свещеникът. По време на Сталинградската битка полетът над Сталинград (предишното название на Волгоград) е бил с иконата на Казанската Божия Майка.

Гражданите ни помолиха да си спомним за това и да прелетим над Волгоград за избавяне от злото, за да може самата Царица Небесна Майката Божия да защити града и жителите му и да разруши всички козни", — каза Жебельов.

152087.p Всемирното Православие - СВЕЩЕНИЦИ ПРЕЛЕТЯХА С ВЕРТОЛЕТ НАД ВОЛГОГРАД, НОСЕЙКИ МИРОТОЧИВА ИКОНА По повод двата убийствени атентата във Волгоград Митрополитът на Варшава Сава изпрати съболезнования до Руския патриарх Кирил.

„Терористичните действия във Волгоград и на други места в Русия, в резултат на които загинаха или пострадаха невинни граждани, предизвикват у нас много сериозна съпротива и порицание. Зверствата нямат място в нормалното общество. Те подлежат на строго осъждане, а виновните за тях – на строго наказание”, - се отбелязва в посланието.

От името на цялата Полска православна църква Митрополит Сава изрази съболезнования на всички пострадали и техните близки.