152979.p Всемирното Православие - ЗА 100  ГОДИНИ БРОЯТ НА ХРИСТИЯНИТЕ ПО СВЕТА СЕ Е УВЕЛИЧИЛ ПОЧТИ 4 ПЪТИ Палестинска девойка пали свещ в храма Рождество Христово във Витлеем на 6 януари 2014 г.

Изследването е проведено от американския център Pew Forum on Religion and Public Life. Половината от всички християни са католици. Държавата, наброяваща най-много католици – 120 милиона, е Бразилия, предава руската информационна агенция „Новости”.

От 1910 до 2010 г. броят на християните по света увеличил с 600 милиона и сега е 2,2 милиарда души, като в Азия и Латинска Америка нарастването е по-бързо, отколкото в Европа, съобщи във вторник агенция KAI, позовавайки се на американския изследователски център Pew Forum on Religion and Public Life.

През 1910 г. две трети от християните са живеели в Европа, а в настояще време европейските последователи на Христос представляват само четвърт от едноверците си по цял свят.

Другият регион в света, където делът на християните е намалял, е именно люлката на християнството — Близкият Изток и Северна Африка. Броят на християните тук се оценява на приблизително 13 милиона — това е с 1% по-малко от общия им брой в света и едва 4% от жителите на този регион. В най-голямата в света ислямска държава — Индонезия християните са близо два пъти повече — 24 милиона.

Изследователите отбелязват още един любопитен феномен: в Нигерия в момента живеят около 60 милиона протестанти — това е двойно повече, отколкото в родината на Реформацията Германия, където протестантите са всичко на всичко 29 милиона.