155436.p Всемирното Православие - МОНАСИ ОТ КИЕВО-ПЕЧЕРСКАТА ЛАВРА РАЗДЕЛИХА В КИЕВ МИТИНГУВАЩИТЕ И ЧАСТИТЕ НА МИЛИЦИЯТАНа 21 януари сутринта трима монаси от Киево-Печорската Лавра, отец Гаврил, отец Мехлиседек и отец Ефрем застанаха с кръст, икона и кадилница между митингуващите и частите на милицията, които от два дни водят схватка. Според различни източници ранените в сблъсъците митингуващи са между 20 и 100, а ранените полицаи - между 30 и 119, четирима от които са в много тежко състояние. Някои информационни агенции твърдят, че двама души от протестиращите са били застреляни, а един е починал, след като е паднал от колоната, на която се е покатерил.

Протестиращите нападат милицията с коктейли Молотов, при които са обгорели тежко няколко десетки полицаи.

Монасите са излезли в 9:30 часа сутринта в пространството между двете враждуващи групи, за да се прекратят насилствените действия и не са показали, че взимат страна. През времето на тяхното пребиваване на улицата на стълкновенията монасите са се молили на глас и са пели Пасхалния тропар "Христос Воскресе...", в резултат на което схватките са прекратени. Отците са заявили, че няма да се оттеглят, докато ситуацията не се стабилизира напълно и призовават страните към прекратяване на конфликта и към покаяние.

Други духовници от Украинската православна пърква (която е в състава на Московската патриаршия – бел. ред.) се присъединяват към монасите, като по този начин организират молитвени смени на улица „Грушевски”. В своята страница във фейсбук архимандрит Алипий (Светличний) пише: „Тъкмо се прибирам, за да се преоблека и да се стопля. Пиша набързо. Набързо, защото към 19 ч. трябва да се върна на мястото на протеста, който премести цялата си агресивност на улица „Грушевски”. От 14 часа стоях с братята от Десятиния манастир на молебен пост. След 18 часа дойдоха отците Виктор, секретарят на епархията и прес-секретарят Георгий. Те ме смениха, защото от студ ми се схванаха мускулите на врата.

Вие дори не можете да си представите колко е важно там да стоят свещеници!

Колко хора дойдоха (и маскирани също! тайно) и благодариха, че стоим там. Удивляваха се, че сме към Московската патриаршия. Пиша бързо, още ми тракат зъбите, а трябва да се приготвя да се връщам”.

Отец Алипий планира да остане на улица „Грушевски” до 6 часа сутринта.

Сблъсъците започнаха на 19 януари сутринта, когато група демонстранти се опитаха да пробият милиционерския кордон и да влязат в сградата на Украинския парламент. Тяхното основно искане е отмяна на законите приети на 16 януари, които санкционират строго антиправителствените прояви.