DSC08927 Всемирното Православие - БЪЛГАРСКО УЧАСТИЕ В МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА МОФ "ЕДИНСТВО НА ПРАВОСЛАВНИТЕ НАРОДИ"От 10 до 13 февруари т.г. в гр. Ниш, Република Сърбия, се проведе ХХ зимна конференция на Международния обществен фонд "Единство на православните народи", която е част от мероприятията в подкрепа на Интерпарламентарната асамблея по Православие.

Избраната тема - „Държавата, църквата и обществото”, беше обсъждана от представители на делегации от 22 страни. В делегациите участваха както представители на Поместните православни църкви, така и депутати, министри, общественици, бизнесмени.

 

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и по решение на Светия Синод Българската православна църква беше представлявана от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан и от народния представител и председател на Комисията по вероизповеданията и парламентарната етика доц. Пламен Славов, директора на дирекцията по вероизповеданията при МС г-н Емил Велинов, г-жа Елисавета Миленова, ръководител на Българското отделение на МОФ "Единство на православните народи". В състава на делегацията взеха участие г-н Сашо Дончев, изпълнителен директор на „Овергаз инк” АД , който е член на Фонда и на Комисията по премиите в него, г-жа Кръстанка Шаклиян, г-н Борислав Аврамов и прот. Василий Шаган, които редовно участват в мероприятията на Фонда, организирани от българското му отделение. Всички членове на българската делегация участваха с доклади по темата.

Сериозни богословски доклади изнесоха Техни Високопреосвещенства Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Нишки епископ Йован, митрополитът на Зимбабве и Ангола Серафим (Кикотис).

Конференцията завърши с приемане на комюнике към държавите, Църквата и обществото по наболелите въпроси на взаимоотношенията между тези три елемента на общественото равновесие в света. В основата на приетото комюнике са залегнали ценностите на православната ни вяра.

Конференцията беше поздравена от няколко предстоятели на Поместни православни църкви и държавни глави. Сърдечно и топло приветствие от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит прочете Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан, а доц. Пламен Славов прочете приветствие от Председателя на 42-рото НС на Република България. В приветствието на патриарх Неофит се казва:

"ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И ПРЕОСВЕЩЕНСТВА, УВАЖАЕМИ ВАЛЕРИЙ АРКАДИЕВИЧ, ДРАГИ ОТЦИ, БРАТЯ И СЕСТРИ В ГОСПОДА,

Най-сърдечно ви поздравяваме от наше име и от името на Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия с откриването на ХХ международна конференция на тема „Държава – Църква – общество: уроци на историята и перспективи”, Ниш, 10-13 февруари 2014 г.

Похвално е усилието на МОФ „Единство на православните народи” да подкрепя сътрудничеството между представители на гражданската власт, на Православната църква и различни обществени организации в разрешаването на важни за човечеството проблеми на нашето съвремие.

Ако се вгледаме в историята, ще забележим, че Бог, Който се грижи за спасението на всеки човек, във всички епохи и на всяко място на Своето владичество издига личности - благоверни царе, духовни водачи, богоумъдрени управници, които са призвани със своето дело и живот да работят за благото на народа, за утвърждаването на хората в доброто и за възцаряването на мира, единството и взаимопомощта в обществото. На тях Бог дава всички необходими лични качества, влага в сърцата им насока и цел, дава им и Своето благословение, и подкрепа, за да изпълнят високия си дълг: да издигнат поверените им люде на по-високо стъпало в духовното им развитие. Нашата историческа памет ни показва още, че личностите, които спомняме с възхищение и благодарност, се отличават с една обща за тях характеристика: жертвено служение в изпълнение на евангелската заповед за любовта и в съгласие с Божията воля в името на Бога и ближните, Църквата и обществото.

Като пожелаваме на всички вас - организатори и участници в конференцията - успех в настоящата ви работа и там, където Бог ви е поставил на служение, призоваваме над всички вас Божията благодат и оставаме ваш в Христа усърден молитствувател!"

Участниците в конференцията се запознаха и с гр. Ниш и бяха приветствани в катедралния храм на града от своя домакин – епископ Йован.

 

DSC08919 Всемирното Православие - БЪЛГАРСКО УЧАСТИЕ В МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА МОФ "ЕДИНСТВО НА ПРАВОСЛАВНИТЕ НАРОДИ"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC08923 Всемирното Православие - БЪЛГАРСКО УЧАСТИЕ В МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА МОФ "ЕДИНСТВО НА ПРАВОСЛАВНИТЕ НАРОДИ"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC08943 Всемирното Православие - БЪЛГАРСКО УЧАСТИЕ В МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА МОФ "ЕДИНСТВО НА ПРАВОСЛАВНИТЕ НАРОДИ"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC08945 Всемирното Православие - БЪЛГАРСКО УЧАСТИЕ В МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА МОФ "ЕДИНСТВО НА ПРАВОСЛАВНИТЕ НАРОДИ"