170219.p Всемирното Православие - КИТАЙ МОЖЕ ДА СТАНЕ ДЪРЖАВАТА С НАЙ-МНОГО ХРИСТИЯНИ Комунистически Китай, въпреки преследванията на християните, е на път да се превърне в държавата с най-голям брой християни в света. Както съобщава Седмица.Ru, позовавайки се на Telegraph Media Group Limited, към 2030 г. броят на последователите на Христос в страната може да превиши аналогичния показател на американските християнски общини.

Официално Китайската народна република е атеистична държава. Броят на християнските общини тук нараснал след смъртта на Мао през 1976 г. и във връзка с края на т.нар. „културна революция”.

Според автора на книгата „Религиите в Китай: оцеляване и възраждане при комунистическото управление” - Фенгън Ян, професор по социология в университета Пердю, „на Китай е съдено да стане най-голямата християнска държава в света, при това много скоро. За по-малко от едно поколение броят на християните рязко ще нарасне”.

Китайската протестантска община, която през 1949 г. наброявала 1 млн. души, вече е изпреварила страните, свързвани най-често с евангелизаторския бум. През 2010 г. в Китай е имало повече от 58 млн. протестанти, в сравнение с 40 млн. в Бразилия и 36 млн. в Южна Африка, констатира Pew Research Centre.

Професор Ян смята, че към 2025 г. този брой ще се увеличи вероятно до 160 млн., и Китай ще остави след себе си САЩ, където през 2010 г. е имало около 159 млн. протестанти. Към 2030 г. християните от всички конфесии в Китай ще бъдат повече от 247 млн. души. Така страната ще изпревари Мексико, Бразилия и САЩ и ще се превърне в най-голямата християнска държава в света, предсказва експертът. Скорошно изследване показва, че онлайн-търсенето на думите „християнско паство» и «Иисус» далече надхвърля търсенията на „комунистическа партия” и „Си Цзинпин”.