173655.p Всемирното Православие - БРАКОНИЕРИ ЗАПЛАШВАТ АТОНСКИ МОНАСИ, ЧЕ ЩЕ ПОДПАЛЯТ ГОРАТА “Продължава варварското унищожаване на рибните запаси около крайбрежието на Атон”. С доклад за създалата се кризисна ситуация излезе гръцкият институт за защита на морските ресурси “Архипелаг”, съобщава AgionOros.

 

Специалисти от института със съжаление констатират, че бракониерството близо до бреговете на Атон е придобило катастрофални мащаби. Престъпниците не само използват забранени методи на риболов, но и навлизат в забранената зона (500 метра от брега на Света Гора).

По закон риболовът до крайбрежието е разрешен изключително за монасите, които използват традиционни методи за ловуване, не заплашващи рибните ресурси в региона. В близост до светогорските брегове хвърлят хайвера си много видове риби, затова безнаказната дейност на бракониерите заплашва с екологична катастрофа целия регион.

Случаи на незаконен риболов, засечени от института «Архипелаг», са отбелязани най-вече около южния бряг на Света Гора, където са разположени главно неголеми и небогати манастири. В доклада на учените се посочва, че «бракониерите заплашват монасите, че ще запалят гората около манастирите, в случай че те сигнализират бреговата охрана за нарушителите».

Проблемът с бракониерството е свързан с мекостта на гръцкия административно-процесуалния кодекс: дори в случай на задържане на нарушителите се налагат сравнително малки парични глоби.

 

Сн.: www.pravoslavie.ru