1zagolovok Всемирното Православие - ПАТРИАРХ НЕОФИТ ПОСЕТИ МОСКОВСКАТА ДУХОВНА АКАДЕМИЯ, В КОЯТО Е СПЕЦИАЛИЗИРАЛ ДВЕ ГОДИНИНегово Светейшество посети днес, 26 май, „Свято-Троицко Сергиевата лавра» и разположената на територията на лаврата Московска духовна академия, в която от есента на 1971 г. до 1973 г. е бил на богословска специализация.

Патриарх Неофит бе тържествено посрещнат на главната порта от монашеското братство на обителта начело с наместника на лаврата Верейски архиепископ Евгений. С литийно шествие, облечен с мантия и с жезъл, патриарх Неофит се отправи към „Троицкия събор”, където се поклони на мощите на св. Сергий и отслужи кратък молебен.

 

Негово Светейшество бе приветстван от наместника на лаврата Верейски архиеп. Евгений, който каза, че винаги посрещат с трепет всеки, за когото лаврата е била дом, но че с особена радост и вълнение посрещат днес един бивш възпитаник на МДА, в качеството му на предстоятел на Българската православна църква.

В отговор Патриарх Неофит се обърна към архиепископ Евгений, ректора на МДА Сергиевопасатски архиепископ Теогност, монасите, преподавателите и студентите при академията с думите: „Ваши Високопреосвещенства и преосвещенсва, всечестни отци, уважаеми преподаватели, драги възпитаници на МДА и семинария, боголюбиви поклонници на светата обител, Благодаря на Бога за възможността да съм отново тук – в богоспасяемата Свето-Троицка Сергиева лавра и в скъпата на сърцето ми Московска духовна академия, която в дните на моята младост ми даде толкова много в духовното и в църковно-певческото ми израстване. Благодаря и на вас, скъпи мои братя в Христа, за топлото посрещане и за проявените братски чувства към моя народ и светата Българска православна църква, която по Божия воля бях удостоен да оглавя, наследявайки на патриаршеския престол непрежалимия и приснопаметен наш отец и патриарх Максим, когото мнозина от вас също помнят като искрен приятел на руския народ и на Руската православна църква.

В този ден на искрена духовна радост от тази наша среща отправям своята молитва към Всеподателя Бога за всички вас, за тази величествена света обител и богословската школа, неразривно свързана с нея, и със заветите на преподобния Сергий, от чието рождение честваме 700 години и пред чиито свети мощи благоговейно се покланяме. За нас, православните българи, Московската духовна академия винаги е била желано и предпочитано място за духовно и богословско образование в най-добрите традиции на православното богословие и на православната духовност. Ето защо, като новоизбран предстоятел на Българската патриаршия, винаги ще насърчавам задълбочаването сътрудничеството между богословските школи в България и Русия, и особено с вашата Духовна академия, дала образование и духовно израстване на множество клирици от България в миналото и днес.

Сега, когато светът е изправен пред нови духовни предизвикателства, а животът по Бога и осъществяването на Неговата свята воля се смята от мнозина наследство от безвъзвратно отминали времена, делото на православното богословско образование и възпитание е още по-важно и насъщно за мисията на светата Православна църква и за неразривно свързаното с нейния успех бъдеще на нашите братски православни народи. Вярата, която изповядваме и която с живота и с делата си проповядваме, и заветите на нашите родили ни в Господа отци ни призовават към още по-големи и обединени усилия за разкриване на Божията свята воля и вървенето по тесния, но спасителен път към Царството Божие. А главна и водеща роля в тази наша богозаповядана мисия имат нашите духовни центрове – нашите манастири, и свързаните с тях богословски школи. Защото, както не веднъж и с право е подчертавано, Църквата не може без духовното и богословското образование, а богословско образование, осъществявано без духовното наставничество и водителство на Църквата, се превръща в празно и безплодно човешко умуване.

Воден от такива мисли и чувства, пожелавам на всички вас, мои братя в Господа, още повече дръзновение, истинска божествена ревност в оделотворяването на Божията свята воля и още по-големи успехи на н?вата на духовността и на църковната просвета. Бог, Който, от любов към творението Си, проводи при нас Своя Единороден Син, за да ни спаси и възстанови падналото естество (Иоан 3:16), нека ни укрепва във всяко добро и полезно начинание, та със съвместни усилия да градим Неговата свята Църква, която е „църква на живия Бог, стълб и крепило на истината” (1 Тим. 3:15)

Божието благословение и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!”

В памет от този знаменателен ден архиепископ Евгений подари на патриарх Неофит икона на основателя и небесен закрилник на Свято Троице-Сергиевата лавра преп. Сергий Радонежки. Патриарх Неофит от своя страна остави в дар на светата обител икона на двамата велики подвижници - покровителя на българския народ св. Йоан Рилски и на покровителя на руския народ св. Сергий Радонежки.

Преди да се отправи към сградата на Московската духовна академия, Патриарх Неофит отслужи Трисагий при гроба на Патриарх Пимен, чиито останки се покоят в криптата на Успенския събор. Именно по времето на патриарх Пимен патриарх Неофит е на богословска специализация в МДА.

В МДА патриарх Неофит се поклони в академичния храм и като благодари на настоящия ректор на Духовната академия за топлия прием, сподели, че всички места в тази величествена лавра са му скъпи на сърцето, но с особен трепет застава в този храм, в който много пъти е отправял молитви към Бога и на чийто хоров балкон е пял. Патриарх Неофит изрази благодарност към ръководството на Академията за доброто отношение към всички български студенти в миналото и днес и като благодари отново за сърдечното посрещане, поднесе в дар икона копие на иконата Пресвета Богородица Роженска.

След като разгледа учебните помещения и музея при академията, патриарх Неофит и придружаващата го църковна делегация отпътуваха за Москва.

1DSC_0037 Всемирното Православие - ПАТРИАРХ НЕОФИТ ПОСЕТИ МОСКОВСКАТА ДУХОВНА АКАДЕМИЯ, В КОЯТО Е СПЕЦИАЛИЗИРАЛ ДВЕ ГОДИНИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1DSC_0108 Всемирното Православие - ПАТРИАРХ НЕОФИТ ПОСЕТИ МОСКОВСКАТА ДУХОВНА АКАДЕМИЯ, В КОЯТО Е СПЕЦИАЛИЗИРАЛ ДВЕ ГОДИНИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1DSC_0130 Всемирното Православие - ПАТРИАРХ НЕОФИТ ПОСЕТИ МОСКОВСКАТА ДУХОВНА АКАДЕМИЯ, В КОЯТО Е СПЕЦИАЛИЗИРАЛ ДВЕ ГОДИНИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1DSC_0137 Всемирното Православие - ПАТРИАРХ НЕОФИТ ПОСЕТИ МОСКОВСКАТА ДУХОВНА АКАДЕМИЯ, В КОЯТО Е СПЕЦИАЛИЗИРАЛ ДВЕ ГОДИНИ