bezanci Всемирното Православие - СИРИЙСКИТЕ БЕЖАНЦИ ДОСТИГАТ 3 МИЛИОНА, ПОЛОВИНАТА СА ХРИСТИЯНИОт началото на гражданската война в Сирия почти 3 милиона сирийци са избягали в съседни страни - половината от тях са християни. Само през първите шест месеца на 2014 г. 500 хиляди граждани на Сирия са потърсили убежище в Турция, Ливан, Ирак и Египет, съобщава Комисариатът по делата на бежанците към ООН. Освен това, от началото на войната 6.5 милиона граждани са зачислени като принудителни преселници.

Повечето от сирийците, избягали през Средиземно море, са потърсили убежище в Италия. Към днешна дата тук са регистрирани 64 хиляди бежанци. Около 800 сирийци са се удавили, опитвайки се да се доберат до Италия.

Като цяло около 9.3 милиона сирийци се нуждаят от хуманитарна помощ, съгласно данни на координатора за хуманитарна помощ към ООН Валери Амос. Повече от половината нуждаещи се са жители на Сирия, принудени да напуснат своите домове заради войната.

Числото на бежанците в съседните страни от година на година расте. През пролетта представителите на ООН в Ливан са регистрирали милионния бежанец от Сирия. Едва преди година числото на регистрираните бежанци в Ливан не е надвишавало 356 хиляди души.

През първите 2 години на въоръжения конфликт около 400 хиляди християни са избягали от страната. Понастоящем според данни от различни страни около 1.5 милиона от сирийските бежанци са християни.

Алепо – в миналото един от най-големите християнски центрове на Сирия, е запустял. По-голямата част от християните, повече от 200 хиляди души, са избягали от града. Заради военните действия своите домове са напуснали повече от 70 хиляди православни християни от Хомс.

Християните в превзетите от ислямистите територии биват принуждавани да приемат исляма, а в случай на отказ – облагани с данък като „неверници". В сирийския град Мааюля и др., превзети от ислямистите, е имало случаи на убийства на свещеници и миряни, както и унищожение на християнските църкви. Телата на убитите поради отказ да приемат исляма биват хвърляни на улицата като предупреждение за останалите.

Източник: sedmitza.ru