183355.p Всемирното Православие - ИЗТОЧНИТЕ ПАТРИАРСИ ПРИЗОВАВАТ ДА БЪДАТ ЗАЩИТЕНИ ХРИСТИЯНИТЕ В ИРАК Патриарсите на християнските Църкви в Близкия Изток призоваха международната общност да предприеме незабавни стъпки за защита на християнското население в Ирак.

Йерарсите се събраха на 7 август в резиденцията на Маронитския патриарх Бешар Бутрос ар-Раи в Диман (Ливан).

 

Освен главите на маронитската Църква в срещата взеха участие: православният Антиохийски Патриарх Йоан Х, Киликийският Католикос Арам I (Арменска апостолска църква), Сиро-яковитският Патриарх Мар Игнатий Ефрем II, Мелкитският (гръко-католически) патриарх Григорий III, Армено-католическият Нерсес Бедрос XIX и Сиро-католическият Игнатий Йосиф III, съобщава Седмица.Ru, позовавайки се на агенция Kipa-Apic.

Причина на свиканата среща на патриарсите стана превземането от въоръжената групировка "Ислямска държава на Ирак и Леванта" на големия християнски иракски град Каракоша. В настояще време ислямистите контролират всички християнски селища в Ниневийската долина, принуждавайки 100 000 местни християни и представители на други религиозни малцинства да бягат, напускайки жилищата си.

След края на срещата представителят на Халдо-католическата Църква прочете комюнике, в което в частност се казва: "Къде е съвестта на международната общност, която толкова говори за правата на човека? Къде е нейната реакция за съдбата на християните в Мосул?"

По многобройни свидетелства на очевидци, които предаде Халдейският патриарх на Вавилон Луис Рафаел Сако, бунтовниците от "Ислямска държава на Ирак и Леванта" са започнали да събарят кръстовете от църковните камбани, да горят старинни ръкописи и други предмети с огромна историческа ценност. Жертви на джихадистите сунити стават всички, които изповядват друга вяра - християни, шабаки (кюрдоезични шиити) и езиди.

Маронитският архиепископ на Бейрут Булос Матар призова Съвета за сигурност на ООН да приеме «категорична резолюция, изискваща връщане на изконните стопани на тези територии – с всякакви средства и в най-кратки срокове». Йерархът призова и всички мюсюлмани да осъдят действията на "Ислямската държава на Ирак и Леванта", а духовните лидери на сунити и шиити – да издадат фетви, забраняващи агресията по отношение на християните. Архиепископ Булос изрази също и пълна подкрепа на ливанската армия, която, започвайки от миналата събота, води боеве с джихадистите в Ерсал (долината Бека). Йерархът призова международната общност да сложи край на войната в Сирия, продължаваща от 2011 г., и да се погрижи за съдбата на православния митрополит Павел (Язиви) и Сиро-яковитския архиепископ Йоан Ибрахим, отвлечени миналата година. Той определи и бойните действия в ивицата Газа като „престъпление срещу човечеството".