pr_bogor Всемирното Православие - ЧУДОТВОРНО ЗАСНЕМАНЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА НА АТОН

Припомняме за необикновеното събитие на Света Гора - Атон на 3 септември 2014 г., когато беше открит негативът на една чудесна снимка, доказващ постоянната грижа на св. Дева Богородица за монашеската република:

Всяка година на 3-ти септември монасите от руския манастир "Св. Пантелеймон" на Света Гора Атон имат личен празник - те отбеляват празника  на Светлоизписания (от гръцки - заснет, фотографиран) образ на Пресвета Богородица. Чудото е описано в  хрониките на атонската обител и е засвидетелствано през 1903 г.

Същата година монасите от манастира започнали всяка седмица да раздават милостиня на нуждаещите се. Но тяхното дело предизвикало недоволство и в навечерието на празника  Свето Преображение Христово те получили  писмо от Свещения Кинотис на Св. Гора, което изисвало от игумена на манастира да отмени раздаването и да намери по-приемлива форма на милостиня.


След седмица, на 3-ти септември 1903 г. йеромонах Гавриил обявил, че последно ще бъде раздаван хляб от манастира и решил за спомен да направи снимка. Огромно било учудването на монасите, които след проявяването на снимката видели Пресвета Богородица, смирено приемаща хляб заедно с останалите нуждаещи се. Снимката станала повод монасите да си спомнят твърденията на монах Севастиян, че "един пустинник видял няколко пъти жена при раздаването на хлябовете".

Така по волята на Божията Майка в обителта продължили да се грижат за бедните монаси, като устройвали трапези и предлагали от всички храни, които имали.

Пресвета Богородица нерядко се явява на Атон, скривайки своята слава. И в този случай тя е благоволила да се яви пред нас като бедна жена и е приела от стареца монах милостиня, за да укрепи бедните монаси и да подкрепи добрата традиция на манастира. Но също чрез  своето изображение Царицата Небесна е потвърдила своя обет към монасите на Атон и в същото време е пожелала да укрепи вярата на всички, уповаващи се в нейното молитвено застъпничество пред Бога, а и на онези, които се съмняват в нейната помощ (за всички пострадали от атеизма хора, снимката се явява доказателство за съществуването на неземен, духовен свят).

Кой е изобразен на снимката?

На снимката милостинята раздава портарят (респ. монах, който стои при портата ) о. Алипий.  

А не са ли можели монасите да се объркат  - да сбъркат Божията майка с бързо преминаващ сиромах?

Не, по свидетелството на присъстващите, о. Гавриил прави снимката още в самото начало на раздаване на милостинята, първият от сиромасите тепърва приближава  към о. Алипий.

Празникът в чест на Светоизписания образ на Пресвета Богородица е установен през 2003 г. от Събора на старците на манастира, с благословението на архимандрит Йеремия, за 100-годишнината от богослужебното увековечаване на паметта на това велико събитие. Тогава  е създадено и иконописно изображение на оригинала  за богослужебни цели, едно от които е поставено при входа на обителта. През 2014 г. за обща радост беше окрит негативът на снимката!

 

Тропарь:

Пречистому Лику Твоему покланяемся, Благая, просяще предстательства о нас, Мати Божия, Волею бо благоволила еси явитися среди братии, да избавиши от печали, ихже собрала еси. Тем благодарственно вопием Ти: радости исполняеши всех, Пречистая Дево, вверяющих себе Покрову Твоему.

 

Кондак:
Неизреченного и благосердаго Твоего к человеком смотрения, Чистейшая Херувим и Славнейшая без сравнения Серафим. И Образ Твой Светоявленный, и самоизображенный, свидетелество явися Твоего неизреченныя любве и милосердия, почитаем той лобызающе.

pr_bogor Всемирното Православие - ЧУДОТВОРНО ЗАСНЕМАНЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА НА АТОН

Agiou_Panteleimonos_monastery_2 Всемирното Православие - ЧУДОТВОРНО ЗАСНЕМАНЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА НА АТОН  

18 Всемирното Православие - ЧУДОТВОРНО ЗАСНЕМАНЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА НА АТОН  

 Източници снимки:   http://www.orskeparh.ru/

 http://cyrillitsa.ru; ru.wikipedia.org