_MG_7203 Всемирното Православие - НАЙ-"ВИСОКОПОСТАВЕНИЯТ" МАНАСТИР В КИПЪРПълното название на манастира не е лесно за запомняне от първи път: Свети царски ставропигиален манастир на Кикската икона на Божията Майка.

"Високопоставен" е, защото:

Кикос е разположен на височина 1150 м над морското равнище -  в Кипър няма друг манастир, който да се намира на по-високо място;
  • Кикос притежава самостойно управление, подчинен е пряко на патриарха, т.е. той е ставропигиален. Символ на това е кръстът, положен в основите на храма.  Освен Кикос, такива права имат още два кипърски манастира – Св. Богородица Махера и Свети Неофит.

Манастирът се нарича царски (или императорски), защото е основан от византийски император.

oak Всемирното Православие - НАЙ-"ВИСОКОПОСТАВЕНИЯТ" МАНАСТИР В КИПЪР"Кикос" е гръцкото название на една от разновидностите на дъба, който се среща навсякъде в околностите на св. обител. Според една от версиите, именно оттук е дошло името на манастира – Кикос.

Втората версия гласи, че "кикос-кикос" е била песента на малката птичка, предсказала основаването на манастира:

"Кикос, Кикос, един ден ти ще се превърнеш в манастир. Златната госпожа ще влезе и няма да си тръгне оттук. "

Построен през XI век, манастирът е горял 4 пъти, но чудотворната Кикска икона на св. Богородица Елеуса (Кикотиса Умиление), нарисувана от самия апостол Лука, пазеща се в манастирския храм, оцеляла в пламъците на пожарите. На храмовия иконостас, вдясно от Царските двери може да се види малка икона покрита с бродирана завеска. Именно това е иконата Кикотиса. Тя е чудотворна. Многобройните поклоници, посещаващи манастира Кикос, се молят пред нея и получават изцеление от своите недъзи, според вярата си.

Още по-вдясно може да се видят две копия на тази икона. Според преданието, византийският император Алексий Комнин, подарявайки иконата на Кипър, се разпоредил да я покрият със завеска, за да не може повече никой да ? се любува. Но, съдейки по това, че копията все пак са факт, явно иконата не е била веднага покрита, или все пак периодично са я откривали. По някои сведения, само през 1576 г. иконата е била скрита от хорските очи със сребърен обков.

_MG_7230 Всемирното Православие - НАЙ-"ВИСОКОПОСТАВЕНИЯТ" МАНАСТИР В КИПЪРВенецианците, които някога управлявали островите, нарекли иконата „Света Мария на дъжда", подчертавайки по този начин чудесния дар на иконата да спира сушата. Но сега, дори по време на силна суша, когато иконата се изнася от храма и се сваля покровът ?, никой не смее да погледне към нея.

Ще разгледаме мозаичната версия на знаменитата Кикотиса, която се намира до входа на катедралния храм. Едновременно с това може да вдигнем глава и да разгледаме резбования византийски кръст и двете птици от двете му страни, разположени над входа. Смята се, че кръстът и птиците са единствените останки от първата църква, построена през XI век. Днешният каменен храм е издигнат през 1541 г. на мястото на поредната изгоряла дървена църква. Разбира се, през изминалите векове той е бил неведнъж дострояван и преустройван.

Не зная защо, но преминавайки от едно равнище на друго в манастира, от галерия в галерия, си спомних за картината на Морис Ешер "Нагоре и надолу", същата тая, на която е изобразена стълба, по която, качвайки се нагоре, неизбежно се оказваш долу. Манастирът Кикос е строен в продължение не само на много години, а и на много векове. В зависимост от потребностите на всяка епоха и като се имал предвид сложният планински релеф, пристроявали едно или друго здание. Днес в манастира има два двора покрити с каменни плочи, като дворовете са разположени на различни нива. Храмът, построен специално за съхранението на светата икона, се намира на долното равнище.

К_MG_7217 Всемирното Православие - НАЙ-"ВИСОКОПОСТАВЕНИЯТ" МАНАСТИР В КИПЪРикос е може би най-богатият манастир в Кипър. Към него принадлежат обширни земи, в това число в центъра на Никозия. Върху един от земните участъци е разположена постоянната Държавна изложба (State Fair). До Октомврийската революция някога при манастира имало обширно подворие на далечна Грузия. И макар че не на последно място манастирът получава доходи от туризма, поклонниците винаги могат да разчитат на монашеското гостоприемство и да пренощуват безплатно в килия, след като предварително са се обадили, че ще дойдат. Утренната служба започва в 5.30 часа.

Съборният храм на манастира се състои от три части. Повечето от стенописите са рисувани в периода 19751984 г. от кипърския иконописец Георгиос Георгиу.  Разкошните полилеи в средната корабна част са донесени през 1913 г. от Русия.


img_1742 Всемирното Православие - НАЙ-"ВИСОКОПОСТАВЕНИЯТ" МАНАСТИР В КИПЪР

Мозаичната версия на знаменитата Кикотиса

По-малко известен е фактът, че манастирът се слави с многото намиращи се тук свети мощи. Голямата зала, съседна на северната корабна част и по-рано използвана за кръщелня, преди няколко години започнала да се използва за открито за посетителите хранилище на мощи на много християнски светци: Йоан Предтеча, апостол Филип, свети Лука, Николай Чудотворец, Георги Победоносец,  свети Спиридон Тримитунтски, св. Матрона Московска.


Музеят

Дори ако в музея нямаше нито един експонат, човек си струва да дойде, за да разгледа разкошните му зали и да послуша приглушеното църковно пеене Музеят е проектиран в строго съответствие с виждането на настоятеля на манастира, според когото музеят трябвало да отразява великолепието и величието на Византийската империя.  Подовете му са от мрамор и гранит в различни цветове, а таваните са облицовани с орехов фурнир и златен варак.

 

Предание за разкаялия се наместник и добродетелния отшелник

През ХI век наместникът на византийския император Мануил Вутомитис, криейки се от лятната жега, прекарвал лятото в планините, в село Марафаса.  Но веднъж по време на лов той се заблудил и попаднал на монаха отшелник Исайя, пребиваващ в състояние на молитвено отдалечаване от всичко светско. Монахът не отвърнал на молбата на наместника да му посочи пътя, което силно разгневило Мануил. Вутомитис поискал неучтивият монах да бъде наказан. Но като излязъл от гората и се върнал вкъщи, Вутомитис скоро заболял от странна болест, летаргия, и не можел да помръдне, бидейки при това в пълно съзнание. Той разбрал, че болестта му е изпратена като наказание за неучтивото отношение към монаха, и молил Бога да му дарува сили, за да отиде при отшелника и да изпроси от него прошка.

В същото време старецът Исайя получил божествено откровение, че всичко станало не е случайност, и че той трябва да поиска от Вутомитис иконата на Пресвета Богородица. Като чул молбата на монаха, Мануил едва не загубил дар слово, толкова неизпълнима била просбата му. Иконата, нарисувана от св. апостол Лука и благословена от Самата Божия Майка, се пазела в Константинопол, в двореца на византийския император Алексий Комнин.  Но Исайя обяснил, че желанието му не е продиктувано от корист, а е воля Божия. Нямало какво да се прави, и те двамата се отправили за Константинопол.

Времето минавало, а Вутомитис никак не можел да намери благовиден предлог да се яви пред светлите очи на императора. Чакането продължило и Мануил изпратил монаха обратно в Кипър. Скоро след заминаването на Исайя любимата дъщеря на императора изпаднала в летаргично състояние. Вутомитис не закъснял да сподели собствения си опит с чудесното изцеление и обещал на императора, че дъщеря му ще бъде здрава веднага щом като той изпрати иконата в Кипър. Като не искал да се разделя с иконата, Алексий Комнин извикал при себе си най-добрия живописец и му наредил да направи точно нейно копие. Но през нощта Пресвета Богородица се явила насън на  императора и му заповядала да изпрати истинската икона в Кипър, а в Константинопол да остави копието. Алексий Комнин не само изпратил в Кипър обещаната икона, но и наредил за нея да бъде построен манастир. Така възникнал Светият императорски ставропигиален манастир на Кикската икона на Божията Майка.

 

69124fd815f5d92a3491c059e44da1d4 Всемирното Православие - НАЙ-"ВИСОКОПОСТАВЕНИЯТ" МАНАСТИР В КИПЪР

 

 

 

 

 

 

 

 

896c4efa20c276d1997fd5bd45b5edc8 Всемирното Православие - НАЙ-"ВИСОКОПОСТАВЕНИЯТ" МАНАСТИР В КИПЪР

 

 

 

 

 

 

 

 

_MG_7213 Всемирното Православие - НАЙ-"ВИСОКОПОСТАВЕНИЯТ" МАНАСТИР В КИПЪР

 

Пред чудотворната икона винаги има опашка:

 

 

 

 

 

 

adc2fe80ff6b4386f2f91c73e4df2c95 Всемирното Православие - НАЙ-"ВИСОКОПОСТАВЕНИЯТ" МАНАСТИР В КИПЪР

Манастирът се слави с многото намиращи се тук свети мощи

 

 

 

 

 

 

 

f19af7ef8dcf0b9bec6b34e207cf329f Всемирното Православие - НАЙ-"ВИСОКОПОСТАВЕНИЯТ" МАНАСТИР В КИПЪР

 

 

 

 

 

 

 

 

813bd94de33982bac003bb1577226021 Всемирното Православие - НАЙ-"ВИСОКОПОСТАВЕНИЯТ" МАНАСТИР В КИПЪР

 

 

 

 

 

 

 

 

cd45a56566a5e0c609b2f61674530c3c Всемирното Православие - НАЙ-"ВИСОКОПОСТАВЕНИЯТ" МАНАСТИР В КИПЪР

 

 

 

 

 

 

 

 

fabec5888fced657b21c7e336196974d Всемирното Православие - НАЙ-"ВИСОКОПОСТАВЕНИЯТ" МАНАСТИР В КИПЪР

 

 

 

 

 

 

 

 

91e973d0868919b64185384ae0b463f0 Всемирното Православие - НАЙ-"ВИСОКОПОСТАВЕНИЯТ" МАНАСТИР В КИПЪР

 

 

 

 

 

 

 

 

3b0997e01b661cc07beed58d28788d52 Всемирното Православие - НАЙ-"ВИСОКОПОСТАВЕНИЯТ" МАНАСТИР В КИПЪР

 

 

Музеят

 

 

 

 

 

aa7ff1319101c93a2eac17e7eb846241 Всемирното Православие - НАЙ-"ВИСОКОПОСТАВЕНИЯТ" МАНАСТИР В КИПЪР

 

 

 

 

 

 

 

 

f3d898095747c6be1f3ece663d090afc Всемирното Православие - НАЙ-"ВИСОКОПОСТАВЕНИЯТ" МАНАСТИР В КИПЪР

 

 

 

 

 

 

 

 

_mg_7205 Всемирното Православие - НАЙ-"ВИСОКОПОСТАВЕНИЯТ" МАНАСТИР В КИПЪР