50515ffcf27026a7757d5acc98a87a69 Всемирното Православие - МОСКВА ПОСРЕЩА МОЩИТЕ НА СВ. ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦС благословението на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и според решение на Свещения Кинотис на Света Гора – Атон в знаменателната 70-та година от Великата Победа, на 24 април в Русия ще пристигне ковчеже с мощите на свети Георги Победоносец - светията, който в продължение на векове в Русия почитат като покровител на войнството.

Денят на Георги Победоносец се чества на 6 май и предшества Деня на победата на 9 май.

Православната светиня в Москва ще бъде достъпна за поклонения от 6 до 11 май в храма на великомъченик Георги Победоносец, съобщи порталът Rublev.com, превърнал се в официална информационна площадка на проекта по пренасянето на светинята.

„Това бе общо, колегиално решение на целия Атон – да подкрепим Русия, да почетем и уважим подвига, който са извършили нашите предци в борбата с фашизма“, отбелязва един от организаторите на пренасянето на мощите – директорът на фонд „княз Владимир“ Виктор Костин.

Посрещането на светинята ще се състои в московското летище на 24 април, след което тя ще бъде транспортирана в Ярославска област. През следващите два месеца мощите на светеца ще бъдат поставени за поклонение също и в Ставропол, Елиста, Волгоград, Белгород, Краснодар, Подолск, Санкт Петербург, Смоленск, Тула и Екатеринбург.

Десницата на Георги Победоносец се съхранява в атонския манастир Ксенофонт, основан през Х в. Там се намира и чудотворната икона на светеца, която ще пристигне в Русия заедно с мощите.


Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/rysiya-pobedonosetz-georgi-1462354.html#ixzz3YDGFoY3X