206621.b Всемирното Православие - В АЛЯСКА ОСКВЕРНИХА ХРАМА „ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО“ И КИВОТА С МОЩИТЕ НА ПРЕП. ГЕРМАН АЛЯСКИНСКИНа 10 юни 2015 г. Катедралният събор „Възкресение Христово“ в гр. Кадияк, Аляска, и намиращият се в него кивот със св. мощи на преподобни Герман Аляскински бяха подложени на вандализъм и осквернение.

"Едва след като детективите ми разрешиха да вляза в храма, можах да видя пораженията, - разказва предстоятелят на църквата протойерей Инокентий Дрездов. — Навсякъде имаше счупени стъкла. Зад сандъчето със свещите има касичка с дарения, но тя не беше докосната. Осквернителите са се интересували само от самите свещени предмети. Докато мощите на преп. Герман Аляскинского не бяха нарушени, огледът на кивота на св. Герман ме просълзи. Монашеският кръст на преподобния беше счупен. Скуфията на свети Герман и железните вериги с кръста бяха нахвърляни в безпорядък.

Най-големи са щетите в олтара на храма. „Сериозни повреди има по Св. престол и горното място. Напрестолното Евангелие беше сериозно увредено. Главният антиминс беше намерен смачкан върху пода, но без щети. Бутилката с осветен елей беше разбита, олтарните кръстове - изкривени, запасните Свети Дарове, съхранявани върху престола, бяха разсипани по пода“.

Води се разследване на случилото се.

 

 

206622.b Всемирното Православие - В АЛЯСКА ОСКВЕРНИХА ХРАМА „ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО“ И КИВОТА С МОЩИТЕ НА ПРЕП. ГЕРМАН АЛЯСКИНСКИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

206625.p Всемирното Православие - В АЛЯСКА ОСКВЕРНИХА ХРАМА „ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО“ И КИВОТА С МОЩИТЕ НА ПРЕП. ГЕРМАН АЛЯСКИНСКИ