Както съобщава Интерфакс, днес християните са най-преследваната религиозна общност на планетата, техните права и достойнство се нарушават в 75% от държавите по света, заявиха участниците в конференцията, посветена на преследванията на християните, която се проведе в сградата на Европарламента в Брюксел.

„Медиите охотно събщават за убийствата на християни в ислямския свят, но при това премълчават за преследванията им в другите страни, при мирни обстоятелства. Неуважението към свободата на вероизповеданието неизбежно води след себе си до нарушаване на другите свободи, вкл. политически и икономически“ – съобщава официалният сайт на Руската православна църква, чиито представители участваха в конференцията.

При това, както беше отбелязано на форума, в много страни дискриминацията на християните прераства в масови гонения на представителите на други религии, когато религиозният фактор се превръща в инструмент за натиск върху инакомислието и неудобните малцинства.

„Трябва да признаем, че днес в Европарламента е по-лесно да се постигне консенсус по въпроса за защита от преследвания за вярата или религиозните убеждения, ако при това християните въобще не се споменават“, призна на срещата евродепутатът Кристиан Дан Преда. Според него защитата на християните трябва да стане „един от ключовите вектори във външнополитическата дейност на Европейския съюз“.

Участниците във форума в Европарламента почетоха с минута мълчание паметта на християните, станали жертви на християнофобията в наши дни.