На 27 юли в Киев, на Владимирская горка, ще бъдат донесени седем чудотворни икони на Божията Майка от всички краища на Украйна. За това съобщава Информационният център на Украинската православна църква, цитирайки ръководителя на администрацията на Киевска митрополия на УПЦ архимандрит Виктор (Коцаба).

Всяка от седемте чудотворни икони на Божията Майка, които ще бъдат донесени в Киев за честването на 1000-годишнината от преставянето на св. княз Владимир, е уникална.

 

Очакват се иконите: «Зимненска», «Почаевска», «Ахтирска», «Касперовска», «Песчанска», «Светогорска» и «Призри на смирение».

 

1436957106-4379 Всемирното Православие - НА 27 ЮЛИ В КИЕВ ЩЕ БЪДАТ ДОНЕСЕНИ СЕДЕМ ЧУДОТВОРНИ ИКОНИ НА СВ. БОГОРОДИЦА ОТ РАЗЛИЧНИ КРАИЩА НА УКРАЙНАЗимненска икона на Божията Майка

«Според преданието, Зимненската икона на Божията Майка, била подарена от Константинополския патриарх на принцеса Анна, като благословение на брака й с великия княз Владимир. Самата принцеса изиграла решаваща роля за кръщението на княза. От хрониката на Киевска Рус от 850 до 1110 г., написана от монах Нестор, е известно, че по време на завоюването на Корсун (Херсон) Владимир ослепял. Именно тогава принцеса Анна го убедила по-скоро да приеме християнството, за да се откаже от духовната и телесната слепота. Когато князът се намирал в кръщелния купел, видял сияние, излизащо от иконата на св. Богородица, и веднага прогледал», — разказва архимандрит Виктор.

 

 

 

 

1436957179-4425 Всемирното Православие - НА 27 ЮЛИ В КИЕВ ЩЕ БЪДАТ ДОНЕСЕНИ СЕДЕМ ЧУДОТВОРНИ ИКОНИ НА СВ. БОГОРОДИЦА ОТ РАЗЛИЧНИ КРАИЩА НА УКРАЙНАПочаевска икона на Божията Майка

Почаевската икона на Божията Майка, по думите на свещеника, била поднесена в дар на дворянката Анна Гойска от бъдещия Константинополски патриарх Неофит.

«През лятото на 1675 г., по време на Збаражката война с турците, благодарение на молитвите пред чудотворната икона Почаевският манастир бил спасен от нашествието на татарския хан Нуредин.

Когато пеели акатиста, изведнъж над храма се появила Пресвета Богородица с разпрострян омофор в ръце.

Татарите започнали да стрелят в Божията Майка, но стрелите се връщали обратно и ранили тези, които ги пускали», — разказва отец Виктор.

 

 

 

 

1436957246-3078 Всемирното Православие - НА 27 ЮЛИ В КИЕВ ЩЕ БЪДАТ ДОНЕСЕНИ СЕДЕМ ЧУДОТВОРНИ ИКОНИ НА СВ. БОГОРОДИЦА ОТ РАЗЛИЧНИ КРАИЩА НА УКРАЙНААхтирска икона на Божията Майка

Ахтирската икона на Божията Майка от момента на своето явяване през 1739 г. помага на страдащите от треска.

«Водата, с която умивали иконата, получавала чудотворна сила, а пиещите я получавали изцеление.

Иконографска особеност на иконата е, че в различните копия св. Богородица се изобразява с мафорий (покривало за глава, което се спуска надолу – б.пр.), с корона или с непокрита глава», — обяснява говорителят на Киевска митрополия на УПЦ.

 

 

1436957401-1853 Всемирното Православие - НА 27 ЮЛИ В КИЕВ ЩЕ БЪДАТ ДОНЕСЕНИ СЕДЕМ ЧУДОТВОРНИ ИКОНИ НА СВ. БОГОРОДИЦА ОТ РАЗЛИЧНИ КРАИЩА НА УКРАЙНАКасперовска икона на Божията Майка

Касперовската икона на Божията Майка станала защитница на Одеса по време на Кримската война.

«При обсадата на града от британския флот одесчани, с благословението на св. Инокентий Херсонски, пренесли с литийно шествие иконата от село Касперова и преминали с нея по улиците на града.

Благодарение на застъпничеството на Пресвета Богородица Одеса останал невредима, а след половин година обсадата паднала», — разказва отец Виктор.

 

 

 

1436957439-8756 Всемирното Православие - НА 27 ЮЛИ В КИЕВ ЩЕ БЪДАТ ДОНЕСЕНИ СЕДЕМ ЧУДОТВОРНИ ИКОНИ НА СВ. БОГОРОДИЦА ОТ РАЗЛИЧНИ КРАИЩА НА УКРАЙНАПесчанска икона на Божията Майка

Песчанската икона на Божията Майка се явила насън на св. Йоасаф Белгородски и била намерена от него близо до град Изюм.

«След молитва пред чудотворния образ била спряна холерната епидемия в Харковска губерния от през 1830 г.

По време на Първата световна война иконата се намирала в щаба на върховното командване няколко месеца, до края на 1915 г.

През този период нямало поражения на фронт, точно обратно, жънели победи», — отбелязва архимандритът.

 

 

 

1436957473-3531 Всемирното Православие - НА 27 ЮЛИ В КИЕВ ЩЕ БЪДАТ ДОНЕСЕНИ СЕДЕМ ЧУДОТВОРНИ ИКОНИ НА СВ. БОГОРОДИЦА ОТ РАЗЛИЧНИ КРАИЩА НА УКРАЙНАСветогорска икона на Божията Майка

Светогорската икона на Божията Майка датира от XIX в..

«На един атонски старец, който пристигнал на Света Гора през 1844 г. за откриването на манастира, много му харесала светогорската обител.

Тъгувайки, че не може да остави нищо в дар, атонският монах нарисувал тази икона и я подарил на манастира.

След известно време всички, които идвали с надежда в Божията милост, получавали изцеление и благодатна помощ», — разказва представителят на Киевска Митрополия към УПЦ.

 

 

 

1436957512-9177 Всемирното Православие - НА 27 ЮЛИ В КИЕВ ЩЕ БЪДАТ ДОНЕСЕНИ СЕДЕМ ЧУДОТВОРНИ ИКОНИ НА СВ. БОГОРОДИЦА ОТ РАЗЛИЧНИ КРАИЩА НА УКРАЙНАИкона на Божията Майка «Призри на смирение»

Иконата на Божията Майка «Призри на смирение» е единствена от известните икони в православния свят, оставила отпечатък върху стъклото, което покривало иконата, но не я докосвало.

«Чудото станало през лятото на 1993 г. Научни изследвания показали, че отпечатъкът върху стъклото е с органичен произход и представлява неръкотворно отражение на лика на Богоматер и Младенеца, който върху тъмен фон изглежда негатив, а върху бял - позитив», — отбелязва свещенослужителят.

 

 

 

Както съобщава Информационният център на УПЦ, на 27 юли в 14.00 ч. седемте чудотворни икони на Божията Майка ще бъдат пренесени на Владимирска горка, където ще се състои молебен в чест на 1000-годишнината от смъртта на св. княз Владимир, след което с литийно шествие светинята ще бъде пренесена в лаврата. От 17.00 ч. е началото на всенощното бдение. На 28 юли в 09.00 ч. в Киево-Печорската лавра ще започне празничната Божествена литургия.

Вярващите могат да се поклонят пред чудотворната икона на 27 и 28 юли.

 

Още за чудотворните икони на пресв. Богородица можете да прочетете в нашата рубрика ТУК: