209061.p Всемирното Православие - АРХЕОЛОЗИ ОТКРИХА В НОВГОРОД МОЩИТЕ НА СВ. ТЕОКТИСТУчени от Института по археология на Руската академия на науките (РАН) откриха при разкопки в катедралата „Св. Георги“ в Новгород изгубената в началото на ХХ в. гробница на св. Теоктист - Новгородски и Псковски

архиепископ от началото на XIV век.

В гробницата са били намерени златотъкани покрови и мощи на светеца, които били пренесени в Георгиевския събор през XVIII в., съобщава прес-службата на Института по археология.

«Намирането на гробницата на светителя представлява събитие не само за Новгород, това е общоруски светец, удаде ни се съхраним тъкан от XVIII в., както и самата гробница», – каза ръководителят на експедицията Владимир Седов.

По думите му, при разчистване на пода в северната част на катедралата била открита каменната плоча на гробницата, която по-рано била скрита под поставен по-късно под. Под плочата имало слой пясък. «Оказа се, че погребаният е покрит с покров от брокат, самият скелет лежеше върху копринена тъкан с избродиран със златна нишка кръст. Успяхме да запазим тази уникална тъкан от XVIII в », – допълва Седов.

Св. Теоктист става Новгородски и Псковски архиепископ през 1300 година. Той, в частност, бил посредник в конфликта между княз Михаил Тверски и Юрий Данилович Московски за влияние над Новгород. Споразумението между тях било записано в «Теоктистовата грамота», с подписа и печата на архиепископа. Св. Теоктист умира през 1310 г. и е погребен в Благовещенския манастир.

След 300 години, при управлението на цар Алексей Михайлович, на неговия гроб започнали да стават изцеления и над него била построена църква. През 1786 г., когато Благовещенският манастир бил закрит, мощите на светителя били пренесени в Георгиевския събор. След време над гробницата му поставили сребърна рака. «С идването на болшевиките на власт, раката била реквизирана и мястото на погребението се изгубило», – пояснява Седов.

Той и колегите му се занимават с разкопки в катедралата и стените й от 2013 г. От XII в. досега равнището на подовете се е повдигнало почти с 1,5 метра. През изминалата година археолозите открили, че за подсипка на подовете са били използвани строителни отпадъци – в това число фрагменти от първоначалните фрески от XII век. Така в ръцете на учените попаднали уникални стенописи от този период и графити.

Мястото, където бил погребан св. Феоктист, било ориентировъчно «изчислено» още през 2013 г., но археолозите успели да стигнат до гробницата едва сега.

«През тази година успяхме да я разчистим, стана ясно, че имаме работа с гробница от края на XVIII в., тухлена, изрисувана с фрески върху мрамор, твърде интересна. Беше покрита с тежка плоча с надпис, че това е втора плоча на това място, и че тук е погребан св. Теоктист. Работници помогнаха да преместим тежката плоча, разчистихме погребението и го проучихме заедно с антрополози», –разказва Седов.

По думите му, мощите са предадени на Църквата и след време ще се върнат в Георгиевския събор, когато там бъдат завършени археологическите и реставрационните работи.

Освен това, през този сезон на учените се удало да открият още няколко фрагмента на пода от XII век, при стените на храма били намерени погребални плочи от XIV- XVII в.