skoroposlushnitsaВ селището Сохо на п-ов Халкидики се намира подворието на атонския манастир "Дохиар".  Ежегодно там се извършва литийно шествие с  главната манастирска чудотворна икона "Скоропослушница".

Чудотворното изображение на Пресв. Богородица "Скоропослушница" се намира в манастира "Дохиар", където за пръв път била явена благодатна му сила. В средата на XVIII в. в манастира живял монах на име Нил, който имал за послушание да помага в трапезарията.

Той често минавал край иконата и веднъж, когато преминавал от там с подпалките, с които осветявали трапезата, чул глас от иконата да не минава от там с тези подпалки и да не унижава иконата. Монахът решил, че това е някаква шега на братята и забравил за този случай и продължил да го прави по същия начин. След определено време той отново чул гласа и веднага ослепял.

След като се разкаял, монахът паднал на колене и цяла нощ, до идването на монасите, молил Пресветата Дева за прошка. Когато монасита узнали за случилото се, от страх се поклонили на чудотворната икона, запалили до нея кандило и всяка вечер кадили с тамян. Нил, от своя страна, решил да не престава да се моли, докато не измоли изцерението си, и скоро се случило чудото - той напълно оздравял.

Докато стоял на колене пред иконата, той чул познатия глас:

"Всички, които прибягват към мен с благоговение, ще им бъда закрилница и молитвите им ще бъдат изпълнени от Моя Син и Бог Мой, заради Моето ходатайство пред Него, така че, отсега тази икона ще се нарича Скоропослушница, защото бързо ще получат милост и изпълнение на молитвите тези, които и се покланят ".

216974.p Всемирното Православие - СЪВРЕМЕННО ЧУДО ПО МОЛИТВИТЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА НА П-ОВ ХАЛКИДИКИТази година по време на тържествената среща архимандрит Григорий е разказал за чудо,  случило се след молитва пред иконата,  по време на Втората световна война. Тогава избухнал пожар близо до манастира и пламъкът бързо се насочвал към манастирските стени. Тогава монасите излезли с иконата "Скоропослушница "срещу огнената стихия и пламъкът променил посоката си и скоро изгаснал, по милостта на Пресв. Богородица обителта била спасена".

Някои от гостите, обаче, се усъмнили в думите на игумена и изказали на висок глас съмнението си в достоверността им.

На 7.09.2015 г. жителите на Сохос се събудили от миризмата на пушек. През прозорците видели огнена бушуваща стихия, разказват съпрузите Ангелос и Атанасия Папас: "Обхвана ни паника. Пламъкът беше съвсем до нас. Първата ни мисъл бе да позвъним в манастира "Панагия" на о. Аполос и да помолим да прочетат Молебен канон на иконата "Скоропослушница". Ние се опитвахме в това време с платнища да спрем огъня - борбата беше неравна, пламъкът стремително се насочваше към нашите домове.    

И изведнъж стана чудо: огънят започна да намалява от само себе си и съвсем изгасна.

Нашият дом отвсякъде беше заобиколен от огън и никак не пострада".

За подобен случай свидетелства и заместник-началникът на административната област Централна Македония Христос Папас, който се намирал на друго място на пожара. По неговите думи, силният вятър насочил огъня към храма "Свети Димитър", но изведнъж изгаснал.