takeshi-600x400 Всемирното Православие - АМЕРИКАНСКИЯТ АКТЬОР КЕРИ ХИРОЮКИ ТАГАВА ПРИЕ ПРАВОСЛАВИЕСлед задълбочен духовен размисъл Кери Тагава, който играе ролята на японски православен свещеник в новия руски филм Йерей сан – изповедта на самурая“ (2015 г.), взе решение да се кръсти в православната вяра. На 12 ноември тайнството Кръщение над него извърши Волоколамският митрополит Иларион (Алфеев) – викарий на Московския и на цяла Русия Патриарх Кирил.

Кери Хироюки Тагава е американски актьор и продуцент от японски произход. Роден е в Токио през 1950 г., живее със семейството си на различни места в Щатите: Луизиана, Северна Каролина и Тексас.

Става известен с ролите си на японски боец през 80-те и 90-те години на миналия век. Снимал се е в 126 филма. Играе епизодични роди в сериалите «Звезден път: Следващото поколение», «Гръм в рая», «Спасителите Малибу», в един от епизодите на научнофанстастичния сериал «Вавилон-5». Участва в хитове като «Смъртоносна битка», «Пърл Харбър», «Мемоарите на гейшата», „Тайната на Чингис Хан“ и др.

Премиерата на руския филм Йерей сан – изповедта на самурая“ е на 26 ноември 2015 г. Главният герой — Такуро Накамура, в кръщение отец Николай (Кери Хироюки Тагава) е свещеник от Японската православна църква, роден брат на ръководителя на един от влиятелните кланове якудза, професионален спортист в миналото. Оказал се в Русия, отец Николай обединява селяните около полуразрушена църква и става техен защитник в конфликта с местната престъпна групировка (в главната отрицателна роля - Иван Охлобистин).

В кръщението Кери получи християнското име Пантелеймон. Преди известно време актьорът изяви желание да приеме руско гражданство. „Част от моя живот е свързан с Русия – разказва Кери Тагава.- Докато баща ми е бил на военна служба в САЩ, той е изучавал руски език. А моят чичо, който беше известен певец през 60-те години, изнасяше всяка година концерт в Москва. Той също говореше и пееше на руски...

Израснах в Америка и японската част от моята душа ми помогна да оцелея, макар че бях далече от Родината си. Когато дойдох в Русия, почувствах, че руската душа, сърце и ум силно се различават от американския начин на мислене и са абсолютно различни от европейското мислене. И главното, което забелязах, е сходството в характерите и душите на руския и японския народ: и вие, и ние не сме войници, а воини. Макар и късно, днес аз се обръщам в православната вяра и започвам религиозния си път.

Разбирам, че в днешния свят има твърде много проблеми и конфликти, и че няма лесни решения, всичко е достатъчно сложно, но и в Америка, общо взето, също не е лесно. Това е ново изпитание.

Да стана православен християнин не е лесно в дадения момент, отчитайки колко конфликти, в това число религиозни, има сега по света. Но животът ми винаги е бил пълен с конфликти и с тяхното разрешаване. Приемам като знак Божи възможността да стана православен християнин. Възможност от Бога да бъда православен християнин и възможност като човек да намеря своя народ. Не е важно какво ще е изпитанието, какви ще бъдат трудностите, приемам ги като истински японски воин“.

 

 persimg7787 Всемирното Православие - АМЕРИКАНСКИЯТ АКТЬОР КЕРИ ХИРОЮКИ ТАГАВА ПРИЕ ПРАВОСЛАВИЕ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Снимки: http://www.pravmir.ru

www.kinonews.ru