221268.p Всемирното Православие - ИГУМЕНИЯТА НА ПЕЧКИЯ МАНАСТИР ФЕВРОНИЯ (БОЖИЧ) СЕ ПРИБРА ПРИ ГОСПОДАФеврония Божич - игуменията на известния сръбски Печки манастир, разположен в Косово и Метохия, се прибра при Господа.

Бъдещата игумения Феврония, със светско име Петра Божич, е родена на 29 септември 1921 г. в село Садичи около гр. Брчко. Приема монашество на 19 г. в манастира Йованье (Овчарско-Кабларски регион), където прекарва 12 години – от 1940 до 1952 г.

После преминава в манастира Тавну в Източна Босна и там се подвизава до 1956 г. След като пребивава в още няколко манастира, на 6 април 1957 готива в манастира на Печка патриаршия, където в този момент имало всичко на всичко четирима души: отец Серафим, две монахини и един студент богослов.

Благодарение на старанията й, при игумения Феврония е направено много за имащата огромно историческо и духовно значение обител: обновен е храмът, сменен е покривът, в манастирския двор са открити основите на средновековни сгради, издигната е камбанария и е построен нов жилищен корпус.

През нощта на 16 март 1981 г,. в резултат на палеж, в манастира избухва пожар. Храбростта на майка Феврония й спечелва уважението на цяла Сърбия. Спасявайки собственоръчно древните светини и реликви, тя се оказва в огнения капан на манастирската ризница (място за съхранение на ценни богосложебни съдове, обкови за икони, кръстове, ръкописи и др. – б.пр.). Вратите са затворени, на прозорците има метални решетки, а покривът всеки момент може да рухне. Въпреки това безстрашната майка Феврония продължава да събира икони, старинни кръстове, ръкописни книги и други светини. Храбрата монахиня е спасена с помощта на монах Дамаскин, който успява да счупи металната решетка на прозореца.

Игумения Феврония присъства на интронизацията на трима Сръбски патриарси в Печката патриаршия: блажено починалите Герман и Павел и нине здравстващия Ириней.

Жив свидетел е на всичко случило се в Печката патриаршия, Косово и Метохия в продължение на повече от половин век. Ползва се с безкрайната любов и уважение на монашестващите и духовенството на монахините и дори от бойците от контингента на КФОР, охраняващи манастира след 1999 г.

Прибра се при Господ на 19 ноември 2015 г., на 94-годишна възраст.

 

pechskiy_patriarshiy_monastyir Всемирното Православие - ИГУМЕНИЯТА НА ПЕЧКИЯ МАНАСТИР ФЕВРОНИЯ (БОЖИЧ) СЕ ПРИБРА ПРИ ГОСПОДА

 

 

 

 Патриаршеският манастир в Печ

 

 

 

 

 

 Сн.:http://ru.esosedi.org