1DSCN0397 Всемирното Православие - В МОСКВА СЕ ПРОВЕДОХА „ДНИ НА СВЕТИ ЛУКА КРИМСКИ“ (ОБНОВЕНО)На 17 ноември 2015 г. в московския кинотеатър «Космос» беше представен игралният филм «Да излекуваш страха» («Лука») и среща с творческия му колектив. Събитието се провежда в рамките намеждународния духовно-просветителски проект «Дни на свети Лука».


Филмът е лаурет на пет международни кинофестивали и разказва за живота и духовния подвиг на св. Лука, архиепископ Симферополски и Кримски, знаменит учен в областта на гнойната хирургия. Организатор на «Дните на св. Лука» е Благотворителната фондация «Свети Лука».

Както съобщава Patriarhia.ru, зрители на прожекцията са били ръководни органи на здравеопазването в Москва и от всички краища на Русия.

 

Кратки биографични данни и цитати от св. Лука:

Архиепископ Лука (Войно-Ясенецки) (1877-1961 г.) е светец, изповедник, проповедник, но и професор, хирург, лектор, автор на научни монографии, човек, отдал се на любовта към Бога и към страдащия ближен.

Неизчислим брой са болните, ранените по време на войната и спасените от него хора, но навярно още по-голям е броят на онези, които чрез неговото служение са се обърнали към вярата и са я съхранили в дни на гонения и изпитания.

На 11 юни 1996 г. архиепископ Лука е канонизиран от Украинската православна църква. През 2000 г. с решение на архиерейския събор на Руската православна църква той е причислен към лика на руските светии. Неговите мощи се съхраняват в Симферополската съборна църква „Света Троица” и всяка година на 11 юни с тях се извършва литийно шествие по улиците на гр. Симферопол.

–––––––––––––––

"О, как се страхувам да не би дори един от вас да загуби горещата си вяра в Спастеля и за втори път да започне да Го разпъва!"

"Най-важното в живота е винаги да правиш добро. Ако не можеш да сториш за хората голямо добро, постарай се да сториш поне малко добро".

О, само да знаеше колко тъп и ограничен е атеизмът, колко живо и реално е общуването с Бога за онези, които Го обичат...".

"В служението на Бога е цялата ми радост, целият ми живот, защото моята вяра е дълбока. Но нямам намерение да оставям и лечебната, и научната си дейност".

(Цитатите са от книгата "Дух, душа  тяло", изд. "Любомдрие", София, 2012 г.; превод: Добринка Савова-Габровска)

 

Към рубриката за свети Лука Кримски тук:

 

2Q== Всемирното Православие - В МОСКВА СЕ ПРОВЕДОХА „ДНИ НА СВЕТИ ЛУКА КРИМСКИ“ (ОБНОВЕНО)

 

 

 

 

Кадър от филма

 

 

Сн.:www.pravoslavie.ru