227122.p Всемирното Православие - САНКТ ПЕТЕРБУРГ: КАТЕДРАЛАТА В СМОЛНИ БЕШЕ ВЪРНАТА НА ЦЪРКВАТАНа 25 януари се състоя тържественото връщане на катедралния храм в Смолни. Директорът на музея паметник "Исакиевски събор" Николай Буров предаде символичния ключ на Възкресенския събор в Смолни на неговия настоятел протойерей Пьотр Мухин.

Предаването на храма стана на празника на св. великомъченица Татяна – покровителка на студентите. Поради отсъствието на Санкт Петербургския и Ладожки митрополит Варсонофий, Божествената литургию възглави Петерхофският архиепископ Амвросий, викарий на Санкт Петербургска епархия и ректор на Санкт Петербургската семинария. В службата участваха над 100 свещенослужители - настоятели на петербургски храмове, надзорници и свещеници, активно занимаващи се с преподавателско и младежко служение. Проповедта след литургията беше на студенти от Санкт Петербургската семинария.

Голям личен принос за предаването на катедралния храм на Църквата има неговият председател о. Пьотр Мухин, благодарение на трудовете, дипломатическия му талант и търпение. С усърдието на отец Пьотр са изградени или възвърнати към литургичен живот десет храма, в това число величественият събор в Смолни.

На богослужението присъстваха вицегубернаторите А. Н. Говорунов и И. Б. Дивенски, както и на практика всички ректори на петербургските ВУЗ-ове.

След Литургията директорът на Исакиевския събор Николай Буров предаде на протойерей Пьотр Мухин ключа от катедралата и сертификат с удостоверение за предаването "За вечни времена". Наградени бяха потрудилите се на нивата на православното просвещение и възпитанието на младежите за благото на Църквата и Отечеството. В 12 часа една от наградените студентки произведе топовен изстрел от Петропавловската крепост.    

Връщането на събора в Смолни и Татянинските тържества показаха, че надзорниците на храмовете към Висшите учебни заведения достойно осъщестяват задачата духовно да ръководят и просвещават петербургската православна младеж и юношите.

Съдбата на събора в Смолни е символична. Той е бил строен 87 години, също толкова - 87 години, е бил действащ и за 87 години е бил закрит. През 1990 г., за съжаление, не е бил върнат на Църквата, в него била организирана концертно-изложбена зала. И чак от 2011 г. в десния Екатериненски параклис са възобновени редовните богослужения. И ето сега той изцяло се връща на Църквата, с грижите и трудовете на прот. Пьотр Мухин и помощниците му.

От самото начало с императорски указ катедралата е била определена за главен храм на всички учебни заведения. Такава тя остава и сега – студентската църква на Санкт Петербург.

(Със съкращения)

227123.b Всемирното Православие - САНКТ ПЕТЕРБУРГ: КАТЕДРАЛАТА В СМОЛНИ БЕШЕ ВЪРНАТА НА ЦЪРКВАТА

227202.b Всемирното Православие - САНКТ ПЕТЕРБУРГ: КАТЕДРАЛАТА В СМОЛНИ БЕШЕ ВЪРНАТА НА ЦЪРКВАТА

227204.b Всемирното Православие - САНКТ ПЕТЕРБУРГ: КАТЕДРАЛАТА В СМОЛНИ БЕШЕ ВЪРНАТА НА ЦЪРКВАТА

227206.b Всемирното Православие - САНКТ ПЕТЕРБУРГ: КАТЕДРАЛАТА В СМОЛНИ БЕШЕ ВЪРНАТА НА ЦЪРКВАТА

227228.b Всемирното Православие - САНКТ ПЕТЕРБУРГ: КАТЕДРАЛАТА В СМОЛНИ БЕШЕ ВЪРНАТА НА ЦЪРКВАТА

Сн.: spbda.ru и авторът