228301.b Всемирното Православие - НАРАСТВА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ КОНСТАНТИНОПОЛСКАТА И ЕЛАДСКАТА ЦЪРКВА В сряда, 3 февруари 2016 г., се състоя първото за този месец заседание на Св. Синод на Еладската православна църква под председателството на Блажения Атински и на цяла Гърция архиепископ Йероним, пише Romfea.

Съгласно протокола, Високопреосвещеният Герман, митрополит на Елида, е информирал членовете на Св. Синод за дейността на Събранието на предстоятелите на Православните църкви (Синаксис) в Шамбези (Швейцария), на който той представяше Блажения архиепископ Йероним.

Архиепископ Йероним е показал предСинода запечатан плик, който помолил да бъде сложен в Синодалния архив, без да се отваря.

Не се знае със сигурност какво има в плика. Въпреки това Предстоятелят на Еладската църква е дал на присъстващите да разберат, че в плика се намира писмото му, в което са посочени причините, поради които той не присъстваше на Синаксиса.

Да напомним, че според официалната информация, архепископ Йероним не взе участие в Синаксиса по лични причини. Но на заседанието на Св. Синод Предстоятелят на Еладската църква опроверга тази информация.

«Води се подривна дейност, насочена срещу Гръцката църква; причините, заради които не присъствах на събранието за подготовка на Всеправославния събор, не са лични», – казал Архиепископът, обръщайки се към членовете на Св. Синод.

В писмото се съдържа информация за причините, поради които той е показал така открито недоволството си. Без съмнение, отговорът на Архиепископа е гръмък.

По информация на гръцката църковна агенция Ромфея, в писмото се изразява тревогата на Еладската църква по повод дейността на Константинополска Патриаршия, която тя провежда чрез представителството си в Атина.

Официално отношенията между двете Църкви остават добри.

Въпреки това от Атина за първи път намекват, че са готови за пълен разрив в отношенията, ако Константинополската Патриаршия продължава да действа в същия дух.

На заседанието на Св. Синод беше решено също да бъде изпратено поздравително писмо до Блажения митрополит на Чешките земи и Словакия Ростислав, в знак на признаването му от страна на Гръцката църква в качеството на каноничен глава на Чешко-словашката църква.