DSC_0092 Всемирното Православие -  В МОСКВА БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАХ НЕОФИТ ПОЛУЧИ НАГРАДАТА ЗА 2015 Г. ЗА ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ ЗАСЛУГИ И ПРИНОС КЪМ ЕДИНСТВОТО МЕЖДУ ПРАВОСЛАВНИТЕ НАРОДИ И УТВЪРЖДАВАНЕ НА ХРИСТИЯНСКИТЕ НРАВСТВЕНИ ЦЕННОСТИ В СЪВРЕМЕННИЯ СВЯТ (ОБНОВЕНО)От 7 до 11 март Светейшият Български патриарх Неофит беше на официално посещение в Москва по покана на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и ръководството на Международния обществен фонд „Единство на православните народи”.


Патриарх Неофит беше придружаван от официална църковна делегация в състав: Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Браницки епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит, архим. Дионисий - председател на ЦН при ПКСХП „Св. Александър Невски“, архим. Герасим - гл. секретар на Св. Синод на БПЦ–БП, дякон д-р Деян Коруноски, Теодор Атанасов - началник Кабинета на патриарха, г-жа Александра Карамихалева - началник-отдел „Връзки с обществеността“ на Св. Синод на БПЦ–БП, доц. Димитър Димитров - гл. диригент на Патриаршеския хор „Св. Александър Невски“, Ангел Младенов - изпълнителен секретар на Софийския митрополит, Здравко Кънев - технически секретар в Софийска митрополия.

Заедно с църковната делегация за събитието пристигна и Н.В. цар Симеон Сакскобургготски с придружаващи го лица.

Високите гости бяха посрещнати на летище „Шереметиево” от Негово Високопреосвещенство Волоколамски митрополит Иларион – председател на Отдела за външно-църковни отношения, Подолски епископ Тихон - председател на Финансово-имуществения отдел на Московската патриаршия.

Сред посрещачите бяха и извънредният и пълномощен посланик на Р България в Русия Бойко Коцев със сътрудници на посолството, и представителят на Българската патриаршия при Московската патриаршия архим. Теоктист (Димитров).

На 8 март, когато Руската православна църква чества Намирането мощите на блажена Матрона Московска, в Московския девически манастир, посветен на Покрова на Божията Майка, където са мощите на светицата, бе отслужена патриаршеска света Литургия и съвместно литургично прославление в Русия на новоканонизирания от Руската и от Българската православна църква св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец.

По време на светата Литургия беше огласен Актът за канонизацията на св. Серафим Софийски Чудотворец на Освещения Архиерейски събор на Руската православна църква и бе изнесена иконата на светеца от Царските двери на светия олтар. След като двамата патриарси се поклониха на свещения образ, с иконата осениха за благословение богомолния народ.

На двамата патриарси съслужиха: Волоколамски митрополит Иларион, Истрински митрополит Арсений, Солнечногорски епископ Сергий, Подолски епископ Тихон, прот. Владимир Диваков, прот. Николай Балашов, архим. Филип (Василцев), прот. Игор Якимчук и др.

От българска страна в съборната св. Литургия взеха участие духовниците от официалната църковна делегация, към която се присъедини и ик. Костадин Гаврилов.

В своето слово патриарх Кирил говори за преп. Матрона Московска и търпението, с което трябва по нейния пример да понасяме скърбите и изпитанията в живота. Той каза, че неслучайно именно в този ден става съвместното литургично прославление в Русия на св. Серафим Софийски Чудотворец, защото и двамата Божии угодници още приживе са се радвали на всенародна почит и дар на чудотворство.

Паралел между двамата чествани днес светии - св. Серафим и преп. Матрона - направи в своето слово и патриарх Неофит, който изтъкна, че и двамата – най-новите покровители на Москва и София - са се подвизавали в стихията на големия град, в столиците на двете ни страни; както приживе, така и след блаженото им успение нескончаем поток от поклонници идват при тях, за да изпросят молитвеното им застъпничество пред Бога.

На светата Литургия присъстваха Н.В. Симеон Сакскобургготски, посланик Б. Коцев, проф. В.А. Алексеев – председател на МОФ ЕПН, зам.-кметът на Москва по икономическата политика и имуществените отношения Н.А.Сергуниа и депутатът от Държавната Дума на Руската федерация А. Е. Сауцкий.

Двамата патриарси си размениха паметни подаръци.

Последва среща-разговор между Предстоятелите на двете Поместни православни църкви и официален прием.

В знак на благодарност за топлото гостоприемство и за молитвен спомен на сестринството,по време на приема патриарх Неофит поднесе на игумения Теофания нагръден кръст с украшения, както и икона на всебългарския светец и покровител на българския народ преподобни Йоан Рилски Чудотворец, небесен застъпник на св. Йоан Кронщадски.

Знайно е – каза Българският патриарх, че новоканонизираният св. Серафим, Богучарски архиепископ и Софийски Чудотворец, след идването си в пределите на България, която с много любов нарича „маленкая сторонушка”, често е посещавал Рилската света обител. Покланял се е на мощите на св. Йоан и винаги е имал Рилския светец за свой покровител, пример за подражание и молитвен застъпник пред Божия престол. Сам св. Серафим, към когото днес заедно възнесохме слава, чест и поклонение, е съставил акатист, посветен на св. Йоан Рилски, когото нарича „слава и красота на Българската църква“.

Радвай се, преподобни Йоане, Рилски Чудотворче, славо и радосте наша!"

Цар Симеон поднесе в дар на патриарх Кирил една историческа реликва – икона на св. Николай Чудотворец, която руският император Николай Втори, в качеството си на кръстник на българския престолонаследник, е подарил на своя кръщелник - княз Борис Търновски. От своя страна патриарх Кирил му поднесе икона на св. княз Владимир Покръстител, изработена по повод 1000-годишнината от неговото успение.

В словото си по време на св. Литургия в Покровския манастир патриарх Неофит благодари за на Руския патриарх Кирил за братската в Христа Бога любов, засвидетелствана пред целия благочестив български народ. Вие се вслушахте в сърдечното желание на хилядите благочестиви християни, които вече 66 години ежедневно се стичат в криптата на Руския храм в София, за да измолят застъпничеството пред Бога на владика Серафим и оросяват със сълзите си неговия гроб. Оправдахте надеждите им този Божий угодник да получи църковна прослава.

Българският патриарх благодари и на оглавявания от патриарх Кирил Освещен Архиерейски събор на Руската православна църква, на членовете на Смесената комисия на Руската и Българската православна църква начело с нейните съпредседатели Волоколамски митрополит Иларион и Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, както и на членовете на Комисията по канонизациите при РПЦ за вниманието, с което са били изследвани животът, пастирското служение и чудесата на Божия угодник и за благоприятното и справедливо решение за неговата канонизация.

Беше поднесена благодарност и на пратеника на Руския патриарх Кирил при Българската патриаршия - Негово Високопреподобие архим. Филип, за трудовете му да бъде доведено това богоугодно дело до успешен край.

В края на словото си патриарх Неофит потвърди поканата на Св. Синод на Българската православна църква към Руския патриарх Кирил да посети в близко време България.

В залата на храма „Христос Спасител” в Москва, в присъствието на висши духовници, политици и общественици от различни православни страни Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит получи премията за 2015 г. на Международния обществен фонд "Единство на православните народи". Той беше отличен за изключителните си заслуги за укрепване единството на Православието и утвърждаването на християнските нравствени ценности в обществото.

Приемайки високата награда, Българският патриарх каза: „Приемаме тази чест с ясното съзнание, че „нито който сади е нещо, нито който полива, а всичко е Бог, Който прави да расте” (1Кор. 3:7) и че един полага основа, „а друг зида върху нея; ала всеки” трябва „да внимава, как зида” (1Кор. 3:10).

Мнозина от нашите съвременници, за жалост, са израснали без вярата в Бога, без да познават дълбокия смисъл и високото назначение на човешкия живот, които Творецът е вложил при сътворението. Хората се лутат без посока, заети със суетни грижи и собственото си себеутвърждаване, без готовност за саможертва, без волята да претърпят неудобства, утеснения, лишения в името на ближния. Като откъснати клонки от Лозата на живота.

Страданията, изпитанията от различно естество са неизбежни в този увреден от греха свят, но когато човек има ясно съзнание кое е важно и кое – маловажно, кое е преходно и кое – непреходно, какви са смисълът и целта на човешкия живот; когато знае, че има Бог – Бог всемогъщ, но и любещ и милостив, Който държи всичко в ръцете Си, ще преминава и през най-тежките изпитания, без да губи вяра, надежда и душевния си мир. Унинието, отчаянието, малодушието, чувството за безизходица, за празнота и безсмисленост на живота и съществуванието ни избуяват там, където оскъдява вярата.

… Църквата с нейното неподвластно на времето и непреходно учение е призвана да бъде съвестта на народа. Тя е носител на богооткровените истини за живота и света и ни разкрива нравствения идеал, въплътен в Личността на Богочовека Христос, към който трябва да се стремим и който трябва да следваме. В този смисъл не християнството трябва да се приспособява към духа на времето, а духът на времето трябва да се съизмерява с християнството и висотата на евангелските истини.

Приемаме тази номинация като едно признание за нашите скромни трудове в този дух, но и като потвърждение, че в дни на всеобщо отстъпление от вярата, морала и любовта не бива да забравяме християнските идеали и да се стремим да се ръководим от тях, защото от това доколко даден човек или даден народ въплъщава и осъществява в битието си тези истини, зависи доколко достоен и устойчив на превратностите на времето ще бъде той.

Човек така е устроен, че не може да живее без вяра. Но човек разумно и внимателно трябва да избира в какво да вярва, защото от това в какво вярваме, зависи как ще възприемаме хората и света около нас и как ще премине животът ни.

Православната вяра наистина носи отговора на всички социални и екзистенциални проблеми, с които се сблъсква съвременният човек. При това, православната вяра и животът в Църквата не само ни учат как да живеем, но ни дават и вътрешни духовни сили и вдъхновение, за да живеем достойно и пълноценно. Но най-важната мисия на Църквата Христова в този свят си остава тази: да ражда небесни жители. Защото, каква полза от Църква, която е богата, силна, влиятелна в обществото, популярна, дори милосърдна, ако хората не се освещават и спасяват в нея, ако не прави своите пасоми не само по-добри хора, но и жители на Царството Божие.

Нека всички участници в обществените процеси, всеки, според званието и силите си, и особено онези от нас, на чиито плещи е възложена повече власт и отговорност, да помним, че пред Божието лице са делата, мислите и намеренията ни и пред Неговия нелицеприятен Съд ще даваме отчет за тях, а “комуто е много дадено, много и ще се иска, и комуто много е поверено, от него повече ще се изисква” (Лука. 12:48).

Нека „Бог на любовта и на мира” (2 Кор. 13:11) да бъде с всички нас!” Цялото слово на Българския патриарх Нефит може да прочетете ТУК:

В последния ден от посещението си в Москва Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит и придружаващата го делегация се поклониха на св. мощи на св. Киприан Киевски и Московски, погребан в Успенския събор в Кремъл, в югозападното крило на храма. Патриарх Неофит извърши кратък молебен, отправяйки първосветителска молитва към българина, облагодатил руската земя, като се помоли за просперитета на двата единоверни и единокръвни народи и за тяхното утвърждаване в св. Православие, за богословско просвещение в благочестивата душеспасителна вяра на всички християни и да се просветим със светлината Христова за предстоящия Велик пост, за небесен покров на великия угодил Богу исихаст над родна България и новоотеческа Русия.

 

DSC_0100 Всемирното Православие -  В МОСКВА БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАХ НЕОФИТ ПОЛУЧИ НАГРАДАТА ЗА 2015 Г. ЗА ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ ЗАСЛУГИ И ПРИНОС КЪМ ЕДИНСТВОТО МЕЖДУ ПРАВОСЛАВНИТЕ НАРОДИ И УТВЪРЖДАВАНЕ НА ХРИСТИЯНСКИТЕ НРАВСТВЕНИ ЦЕННОСТИ В СЪВРЕМЕННИЯ СВЯТ (ОБНОВЕНО)

 

 

 Патриаршеската литургия в Покровския московски манастир 

 

 

 

 

DSC_0107 Всемирното Православие -  В МОСКВА БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАХ НЕОФИТ ПОЛУЧИ НАГРАДАТА ЗА 2015 Г. ЗА ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ ЗАСЛУГИ И ПРИНОС КЪМ ЕДИНСТВОТО МЕЖДУ ПРАВОСЛАВНИТЕ НАРОДИ И УТВЪРЖДАВАНЕ НА ХРИСТИЯНСКИТЕ НРАВСТВЕНИ ЦЕННОСТИ В СЪВРЕМЕННИЯ СВЯТ (ОБНОВЕНО)

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC_0410 Всемирното Православие -  В МОСКВА БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАХ НЕОФИТ ПОЛУЧИ НАГРАДАТА ЗА 2015 Г. ЗА ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ ЗАСЛУГИ И ПРИНОС КЪМ ЕДИНСТВОТО МЕЖДУ ПРАВОСЛАВНИТЕ НАРОДИ И УТВЪРЖДАВАНЕ НА ХРИСТИЯНСКИТЕ НРАВСТВЕНИ ЦЕННОСТИ В СЪВРЕМЕННИЯ СВЯТ (ОБНОВЕНО)

 

 

Игумения Теофания 

 

 

 

 

 

DSC_0561 Всемирното Православие -  В МОСКВА БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАХ НЕОФИТ ПОЛУЧИ НАГРАДАТА ЗА 2015 Г. ЗА ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ ЗАСЛУГИ И ПРИНОС КЪМ ЕДИНСТВОТО МЕЖДУ ПРАВОСЛАВНИТЕ НАРОДИ И УТВЪРЖДАВАНЕ НА ХРИСТИЯНСКИТЕ НРАВСТВЕНИ ЦЕННОСТИ В СЪВРЕМЕННИЯ СВЯТ (ОБНОВЕНО)

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC_0173 Всемирното Православие -  В МОСКВА БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАХ НЕОФИТ ПОЛУЧИ НАГРАДАТА ЗА 2015 Г. ЗА ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ ЗАСЛУГИ И ПРИНОС КЪМ ЕДИНСТВОТО МЕЖДУ ПРАВОСЛАВНИТЕ НАРОДИ И УТВЪРЖДАВАНЕ НА ХРИСТИЯНСКИТЕ НРАВСТВЕНИ ЦЕННОСТИ В СЪВРЕМЕННИЯ СВЯТ (ОБНОВЕНО)

 

 

 

Тържествен прием

 

 

 

 

DSC_0464 Всемирното Православие -  В МОСКВА БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАХ НЕОФИТ ПОЛУЧИ НАГРАДАТА ЗА 2015 Г. ЗА ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ ЗАСЛУГИ И ПРИНОС КЪМ ЕДИНСТВОТО МЕЖДУ ПРАВОСЛАВНИТЕ НАРОДИ И УТВЪРЖДАВАНЕ НА ХРИСТИЯНСКИТЕ НРАВСТВЕНИ ЦЕННОСТИ В СЪВРЕМЕННИЯ СВЯТ (ОБНОВЕНО)

 

 

 

 

 

 

 

DSC_0202 Всемирното Православие -  В МОСКВА БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАХ НЕОФИТ ПОЛУЧИ НАГРАДАТА ЗА 2015 Г. ЗА ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ ЗАСЛУГИ И ПРИНОС КЪМ ЕДИНСТВОТО МЕЖДУ ПРАВОСЛАВНИТЕ НАРОДИ И УТВЪРЖДАВАНЕ НА ХРИСТИЯНСКИТЕ НРАВСТВЕНИ ЦЕННОСТИ В СЪВРЕМЕННИЯ СВЯТ (ОБНОВЕНО)

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC_0147 Всемирното Православие -  В МОСКВА БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАХ НЕОФИТ ПОЛУЧИ НАГРАДАТА ЗА 2015 Г. ЗА ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ ЗАСЛУГИ И ПРИНОС КЪМ ЕДИНСТВОТО МЕЖДУ ПРАВОСЛАВНИТЕ НАРОДИ И УТВЪРЖДАВАНЕ НА ХРИСТИЯНСКИТЕ НРАВСТВЕНИ ЦЕННОСТИ В СЪВРЕМЕННИЯ СВЯТ (ОБНОВЕНО)

 

 

Церемонията по награждаването

 

 

 

 

 

DSC_0126 Всемирното Православие -  В МОСКВА БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАХ НЕОФИТ ПОЛУЧИ НАГРАДАТА ЗА 2015 Г. ЗА ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ ЗАСЛУГИ И ПРИНОС КЪМ ЕДИНСТВОТО МЕЖДУ ПРАВОСЛАВНИТЕ НАРОДИ И УТВЪРЖДАВАНЕ НА ХРИСТИЯНСКИТЕ НРАВСТВЕНИ ЦЕННОСТИ В СЪВРЕМЕННИЯ СВЯТ (ОБНОВЕНО)

 

 

 

 

 

Поклонение на Българския патриарх пред мощите на св. Киприян Цамблак Чудотворец (1330-1406 г.) - българина от Велико Търново, станал митрополит Киевски, Литовски, Московски и на цяла Русия