76294.p Всемирното Православие - ПИРЕЙСКИ МИТРОПОЛИТ СЕРАФИМ С ПИСМА БЛАГОДАРИ НА ПАТРИАРСИТЕ, КОИТО ОТКАЗВАТ ДА УЧАСТВАТ ВЪВ ВСЕПРАВОСЛАВНИЯ СЪБОРЕдин от най-влиятелните йерарси на Еладската православна църква, Пирейският митрополит Серафим, е изпратил писмa, в които изразява своята благодарност към Председателите на Антиохийската, Българската и Сръбската (днес се отказа от решението си – бел. Всем. Прав.) църква да не участват във Всеправославния събор, съобщава РИА НОВОСТИ (1).

 

Митрополит Серафим по-рано разкритикува решението да се проведе събор, с неговите документи и процес на подготовка, който „противоречи на традициите” и се явява опит за ревизия на Светото Предание.

Конкретно, той изразява своето несъгласие с поканените на Всеправославния събор „инославни наблюдатели”, напомняйки, че преди еретиците са били канени на съборите само за да отговарят на въпроси. Синодът на Еладската православна църква е включил Негово Високопреосвещенство Серафим в състава на делегацията, но той е отказал да участва, като е изложил детайлно позицията си по всички въпроси и като е пояснил, че няма да участва „в нечистата игра” на т.нар. „Свят и Велик Събор”.

Пирейски митрополит Серафим е отправил „благодарствени писма за отказа им да участват в свиквания Всеправославен събор с конкретния дневен ред и процедура” към Предстоятелите на Антиохийската православна църква Йоан и на Българската православна църква Неофит.

Негово Високопреосвещенство е написал, че Предстоятелите са проявили благоразумие: „Вие сте осъществили делото на Светия Дух. Вие сте съ-участвали в работата на Живия, Триединен Бог. Дълги години живот, блаженства, и здраве” – пише в писмото си владиката.

Митрополит Пирейски Серафим периодично излиза с обръщения против „всеерестта” (преп. Иустин Попович) на икуменизма. Със становищата на митрополита можете да се запознаете в нашите рубрики: 

 

ИКУМЕНИЗЪМ

[1] Цитирана информация е от периода преди Решението на Светия Синод на РПЦ от 13.06.2016 г., поради което не присъства името на Патриарха на Москва и на цяла Русия Кирил