mko_orthodos-akadimia-kritis-01 Всемирното Православие - НА О. КРИТ СЕ СЪБРА СИНАКСИСЪТ НА ПРЕДСТОЯТЕЛИТЕ НА ПОМЕСТНИТЕ ЦЪРКВИ НА "СВЕТОВНОТО ПРАВОСЛАВИЕ" Първото голямо мероприятие на Всеправославния събор – Синаксисът (събранието) на Предстоятелите на Поместните православни църкви – започва на 17 юни в Богословската академия на о. Крит, съобщава РИА "Новости". Официалното откриване на Събора се планира за 20 юни.

Макар в програмата да е посочено, че в Синаксиса ще участват Предстоятелите на 14 Църкви, в действителност на о. Крит дойдоха само десет Предстоятели. Антиохийската, Московската, Българската и Грузинската патриаршия не изпратиха свои делегации на Събора.

Събралите се глави на Църквите планират да обсъдят посланието на Събора, както и други проблеми, ако такива съществуват до началото на събитието, съобщи членът на организационния комитет на Събора, свещеникът от Американската архиепископия на Константинополска патриаршия Александрос Карлуцос.

Според него, на искането на Руската православна църква – Московска патриаршия и Сръбската патриаршия преди събора да се проведе среща на всички предстоятели, Синаксисът отговаря: „Ако те искат синаксис (събрание), такъв вече има в програмата на 17 юни".

Още не е публикуван пълният списък с въпроси, представен за обсъждане от Синаксиса, не е известно също и какво решение ще приемат Предстоятелите относно статуса на Събора, на който не е представена значителна част от православния свят.

Специалната комисия по подготовка на посланието на Събора, работеща в православната академия на о. Крит от 9 до 16 юни, ще представи проект на посланието на Предстоятелите на Църквите. Комисията се възглавява от Галски митрополит Емануил (Константинополска патриаршия).

Черногорско-Приморски митрополит Афилохий, който участва в подготовката на общото послание на Събора на о. Крит от страна на Сръбската православна църква, каза, че в окончателното послание на Събора може да бъде включено предложението на неговата Църква - предстоящото заседание на о. Крит да бъде само първа сесия на Всеправославния събор, който би могъл да продължи заседанията си вероятно през следващата година. В същото време посланието на проекта на посланието остава неизвестно.