1448978450 Всемирното Православие - ГРЪЦКАТА АГЕНЦИЯ ЗА ЦЪРКОВНИ НОВИНИ „РОМФЕА“ НАПУСНА ВСЕПРАВОСЛАВНИЯ СЪБОР НА О. КРИТЖурналистите от авторитетната гръцка агенция за църковни новини "Romfea" напуснаха Всеправославния събор на о. Крит; ръководството на едно от най-авторитетните издания за живота на Църквата заяви, че поради крайно строгите мерки за безопасност е невъзможно да бъде пълноценно отразявана работата на Събора, съобщава РИА "Новости".

„През всичките тези години "Romfea" беше последователен привърженик за провеждането на Светия и Велик събор. Осветлявахме усилията на Константинополската Патриаршия да бъде проведен събор, който да скрепи с печат единството на православните“, се казва в заявлението на ръководителя на агенцията Емилиос Полигенис.

По думите му, агенцията е отразявала всички събития от живота на Църквата, давайки трибуна на всички, които са били за или против това велико за православните християни събитие, но по силата на ред причини е принудено да напусне Колимвари, където в Православната академия на о. Крит от 16 до 26 юни се провежда Съборът. „Първо, мерките за безопасност са много строги, и няма никаква възможност за достъп до мястото за провеждане на събитието. Дори акредитираните фотографи и журналисти, ако въобще могат нещо да направят, то е … да бродят наоколо с баджа“, - пише Полигенис.

По думите му, достъп имат само официалните фотографи на Предстоятелите на Църквите на „световното Православие“, а останалите са тук само за връзка с обществеността. „Каква информация можем да имаме? Добре би било да разберат, че не сме дошли на почивка на о. Крит ", — отбелязвашефът на агенцията.

Второ, информацията се дава само по капка, и само по официалните канали на организационния комитет. Филтрираните снимки и текстове говорят, че сякаш става дума за среща на някакъв клуб, и православните нямат право да бъдат в течение на случващото се в Колимвари", - се казва в заявлението. По думите на директора на агенцията, това прилича на събрание на силните на света, дошли да обсъдят световния дълг, и тогава са разбираеми мерките за безопасност; а не пастири, които искат да покажат накъде върви Православието.

Полигенис недоумява как православните йерарси „ще говорят на сърцата на православните вярващи“, как ще „покажат, че Православието е Църквата на любовта и свидетел за Христос, а не затворен клуб на хора с власт и влияние“. По думите на ръководителя на агенцията, кореспондентите си заминават, защото не виждат смисъл на остават на о. Крит, а за информиране на обществеността ще бъдат използвани официалните съобщения на медиите на Светия и Велик събор.