1448980030 Всемирното Православие - УЧАСТНИЦИТЕ В КРИТСКИЯ СЪБОР ПРЕДЛОЖИХА ТОЙ ДА СТАНЕ ПОСТОЯНЕН ЦЪРКОВЕН ОРГАНУчастниците в междуправославния форум на о. Крит, който беше открит в понеделник, лансираха идеята за превръщане на Събора в постоянно действаща структура.

«Предстоятелите на Православните Църкви, събрали се тук на Свят и Велик събор, се надяват Светият и Велик събор да стане нов орган на Православната Църква, който да се свиква регулярно за решаване на проблемите, с които православните християни се сблъскват през XXI век», — заяви представителят на Константинополска Патриаршия Телмиски архиепископ Йов (Геча) пред журналисти по повод откриването на форума.

Да напомним, че участващите в това събрание Църкви, което ще продължи до 25 юни, представляват една малка част от православния свят. Междувременно архиепископ Йов подчерта, че провеждащият се на о. Крит форум представлява Свят и Велик събор, в съответствие с решението, прието на срещата на Предстоятелите на Православните Църкви през януари. «Никоя друга институция няма право да променя всеправославно решение», — подчерта той.

Както отбеляза архиепископ Йов, участниците във форума са поканили повторно за участие в Събора онези Църкви, които не са изпратили свои делегации.