vishensk1_0 Всемирното Православие - СТАРЕЦЪТ ЙОАН СВЕТОГОРЕЦ (ВИШЕНСКИ) БЕШЕ КАНОНИЗИРАНКанонизацията на преподобни Йоан Светогорец (Вишенски) се състоя на 28 юли след Божествената литургия пред Успенския събор на Киево-Печерската лавра.

Богослужението и чинът на прославянето възглави Предстоятелят на Украинската православна църква Киевският и цяла Украйна митрополит Онуфрий. На Негово Блаженство съслужиха множество йерарси на УПЦ, представители на Поместните православни църкви и монаси от Света Гора - Атон.

Чинът на канонизацията се състоя след Малкия вход и последната панихида, отслужена от Църквата за праведника.

Управляващият делата на УПЦ Борисполски и Броварски митрополит Антоний огласи решението на Св. Синод на Украинската православна църква за причисляване на монах Йоан Светогорец към лика на светиите.

Вишгородският и Чернобилски митрополит Павел, наместник на Светата Успенска Киево-Печерска лавра, прочете краткото житие на подвижника.

След това хорът изпя тропара и величанието на преподобни Йоан Светогорец и Митрополит Онуфрий благослови паството с иконописния образ на светеца.

В края на чина на канонизацията Предстоятелят, йерарсите и свещенослужителите се поклониха пред иконата на преподобни Йоан.

На 29 юли 2016 год (16 юли по нов стил) Църквата за първи път отпразнува паметта на преподобни Йоан Светогорец Вишенски – духовен писател, атонски старец, известен руски подвижник, изиграл важна роля за противопоставянето на полско-католическата експанзия и възраждането на православието век в Украйна през XVII.

Още за житието на преп. Йоан Светогорец (Вишенски) може да прочетете ТУК.