38224 Всемирното Православие - ПРЕДСТАВИ СЕ В ГОСПОДА ИГУМЕНЪТ НА  МАНАСТИРА „СВЕТИ ПАНТЕЛЕЙМОН” НА СВЕТА ГОРА АТОН – СХИАРХИМАНДРИТ ЙЕРЕМИЯ (АЛЕХИН) На 4.08.2016 г. на 101 години се представи в Господа схиархимандрит Йеремия, игумен на манастира „Св. Пантелеймон” на Света Гора Атон. Представил се е в 14.00 ч. , мирно, тихо и безболезнено. Веднага след представянето е била отслужена съборна панихида, в която са участвали всички братя от манастира и е започнало четенето на Светото Евангелие, което е продължило до самото погребение.

Братята от манастира молят всички православни християни да поменават в молитвите си към Господа за упокоение на душите и усопшия раб Божий, новопреставения схиархимандрит Йеремия.

Редакцията на „Всемирното православие” изразява своето искрено съболезнование към братята на манастира и възнася своите молитви за игумена-старец Йеремия.

БИОГРАФИЯ:

Жизненият път на Алехин Яков Филипович е бил нелек, изпълнен със скърби и гонения за вярата. Той се е родил на 9.10.1915 г. в селцето Новоруски, в област Войнско Донска, в православно благочестиво казашко семейство. С настъпването на болшевишката власт, семейството бива репресирано. Заедно с родителите си Алехин е заточен в Урал. Там родителите му умират. Той успява да избяга от лагера и стига до родния край, в Украйна. Но и там търпи постоянни гонения и репресии от съветката власт, защото не желае да се отрече от вярата си в Бога.

През 1941 г., с настъпването на немската окупация, старецът е изпратен за 4 години в Германия на тежък физически труд. След като се завръща оттам, на въпроса на съветския офицер „Какъв иска да бъде сега”, той отговаря „свещеник”.

На 41 години (1956 г.) Алехин Яков постъпва в Одеската духовна семинария. Едновременно с това, той спазва послушание в Одеския Свято Успенски мъжки манастир. На 17.01.1957 г. Алехин приема монашески постриг с името Йеремия. Същата година е ръкоположен за йеродякон, а по-късно и за йеромонах.

Духовен наставник на о. Йеремия в този момент е забележителният подвижник схиигумен Кукша Одески (1964 г.), който наскоро, както писа Всемирното православие, беше причислен към лика на светиите. Освен това в Одеса о. Йеремия е в тесни духовни връзки със схиархимандрит Пимен (+1984), изповедник на вярата и заточеник в сталинистките концлагери.

Тези старци и изповедници на вярата остават завинаги следа в духовния живот на о. Йеремия.

На Атон бъдещият игумен успява да попадне след 14-годишно очакване. Това се случва през 1974 г. В този период манастирът е в упадък. Една от големите заслуги на о. Йеремия e, че възстановява и възражда манастира.