250702.p Всемирното Православие - ВЪРХУ СТЕНИТЕ НА ЦЪРКВА В ОМСК СЕ САМОИЗПИСАХА ИКОНИВ Омск под иконите в църквата „Св. великомъченик и целител Пантелеймонсе появиха негативни силуети на светци. За първи път странните сиви контури върху бялата стена зад иконата били забелязани преди година. Предстоятелят на храма и свещениците не се решавали да разкажат за находката без благословението на Омския митрополит Владимир. Днес предстоятелят отец Александър охотно показва чудото, съобщава "Комсомольская правда".

По думите му, то се случило с иконите в малкия параклис – тези на св. Николай Чудотворец и на Архангелите Михаил и Гавриил. Неочаквано върху чисто бялата стена зад иконите се появили контурите на изобразените на тях светци. Сякаш ликовете им оставили отпечатък. При това едни от очертанията били по-ясни от другите. Общото между тях е голямото бяло петно в средата на рисунъка.

С иконата «Всех скорбящих радост», която се намира в друга част на храма, историята е друга. На самата икона св. Богородица е с Младенеца на ръце и два ангела отстрани. А зад нея, върху стената, рисунъкът е различен. 

В осветения през 2007 г. храм има много изображения на светци, но ето че негативи има само под четири от иконите. Те по нищо не се различават от другите, не са старинни, не са уникални и са тук едва отпреди две години. Предстоятелят не вижда логично обяснение за случилото се и с готовност показва, че иконите не се допират до стените, а отзад са с характерния шперплат, без рисунък. Случилото се той обяснява с чудо.

"Разбира се, това е рядко явление, и въпросите за това как е могло да се случи, задавайте не на мен, а на Бога, - обяснява пред медиите о. Александър. То затова е и чудо! На нашите иконописци Господ им помага… Когато започнахме строителството, беше много сложно с финансирането.

Трите икони се намират на местата си, а за поклонниците, за да не бъдат сваляни всеки път с рамките, свещенослужителите са окачили в ъглите снимки на негативите.

Ръководителят на комисията при Московската Патриаршия за изучаване на чудесни явления академик Павел Флоренски казва:

"Това, което ми описахте, е напълно неочаквано за мен. За такъв случай още не съм чувал. Колкото и да е странно, съществува подобно разпространено явление, когато негативът на образа се появява върху прозорец. Ние проучвахме такова едно стъкло – върху него имаше отложено вещество, което го няма нито в него, нито в боите, нито в дъската. Това явление го описахме, но така и не разгадахме природата му. Но всяко чудо има материална основа, във всеки случай това е Божия благодат!