250763.p Всемирното Православие - ПРЕДСТОЯТЕЛЯТ НА КИПЪРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА: «ЕДНОПОЛОВИТЕ ОТНОШЕНИЯ СА НЕСЪВМЕСТИМИ С ХРИСТИЯНСТВОТО» Критиката на содомията, прозвучала от устатата на Кипърския архиепископ Христостом, предизвика широк отзвук в кипърските медии. В интервю за Megaone Предстоятелят на Кипърската православна църква потвърди, че не се отказва от думите си.

«Попитаха ме за хомосексуалистите. И аз казах, че за нас, от гледна точка на Христовото Евангелие, това е извращение. Когато Сам Богочовекът казва за тях: «Няма да наследят Царството Божие», какво искате да чуете от мен като представител на Църквата? Да ги галя по главата и да им казвам: «станете всички хомосексуалисти»?

Нямат срам. Станаха арогантни. Провеждат «паради на гордостта». Нека да парадират със своята гордост. Тези хора мен не ме вълнуват. Какво може да се направи с тези, които не се борят, за да станат по-добри и да се поправят?», - подчерта архиепископ Хризостом.

На въпрос на журналист: «Нима Църквата не е длъжна да обича всички и да се грижи за всички?», Владиката отговори: «Грижим се за всички. Не ги мразим, а ги обичаме… Да, хомосексуалисти е имало винаги. Но е имало такъв обществен морал, че те не са се гордеели с това. Днес те се бият в гърдите. С това аз не съм съгласен… Компас и ориентир за нас, за Църквата е Христовото Евангелие. Приведох ви цитат от Евангелието [за содомията]. Ако не се ръководя от духа и задачите на Евангелието, значи не съм християнин. А аз искам да бъда християнин. Ако това не ви харесва – здраве да е».