1481738165 Всемирното Православие - РУСКИЯТ ПАТРИАРХ С ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ПРЕДСТОЯТЕЛИТЕ НА ПОМЕСТНИТЕ ЦЪРКВИ ДА ПАЗЯТ ЕДИНСТВОТО НА ПРАВОСЛАВИЕТО В неделя, в деня на своя 70-ти рожден ден, Московският и на цяла Русия патриарх Кирил отслужи Божествена литургия в московския храм Христос Спасител, в края на която той призова предстоятелите на поместните църкви да пазят единството на православието и да предпазват Църквата от разколи и разединения.

Празничното богослужение в главния катедрален храм на руската столица възглавиха предстоятелите и архиереи от всичките 15 Православни поместни Църкви, дошли в Москва на тържеството послучай юбилея на патриарх Кирил.

1481737165 Всемирното Православие - РУСКИЯТ ПАТРИАРХ С ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ПРЕДСТОЯТЕЛИТЕ НА ПОМЕСТНИТЕ ЦЪРКВИ ДА ПАЗЯТ ЕДИНСТВОТО НА ПРАВОСЛАВИЕТО "Върху предстоятелите на Православните Църкви лежи огромната отговорност за запазване на единството на православието, за предпазване на Църквата от разделения, ереси и разколи. Те са призвани да дават духовни и интелектуални импулси за развитие на църковния живот. Благодаря на Бога, че съм член на семейството на предстоятелите, това е голяма чест и голяма радост – да се моля заедно с водещите йерарси на Православната Църква", — каза патриарх Кирил след края на богослужението.

Той изрази особена благодарност на епископата на Руската църква, който изпълнява своето служение в различни страни и пръв, по думите му, „поема ударите както на тези, които искат да разрушат единството на нашите църкви, така и на тези, които по идейни съображения се борят с Църквата, не смятайки Църквата за положителен факт в човешкия живот".

Предстоятелят на РПЦ съобщи, че в служението си се опира и на активните миряни, на младите. "Днес именно нашите миряни, включително младежта, извършват велики дела – тихо и незабелязано – но дела, които променят нравствения климат сред нашия народ“ - заяви патриархът.

 

 

(Със съкращения)