bartho_ambrosio Всемирното Православие - ВСЕЛЕНСКИЯТ ПАТРИАРХ ЗАПЛАШИ С ПРЕКЪСВАНЕ НА ЕВХАРИСТИЙНО ОБЩЕНИЕ С ЙЕРАРСИТЕ, КРИТИКУВАЩИ КРИТСКИЯ СЪБОРОбнародвано беше писмото на Вселенския патриарх Вартоломей до Атинския архиепископ Йероним (от 18 ноември 2016 г.). Agionoros.ru запознава читателите с основните положения в документа.


Загрижеността на предстоятеля на Вселенската Патриаршия църква била причинена от действията на редица гръцки клирици и миряни. По думите на патриарх Вартоломей, с изказванията си в медиите и интернет, както и с посещанията си в някои Поместни Църкви те подтиквали православния народ към «бунт и оспорване на резултатите на преминалия с успех Свят и Велик събор».

Предстоятелят на Вселенската Патриаршия признава, че има много противници на Критския събор, като нарича дейността им «пагубна», «предизвикваща смущение» и «нечестива». Особеното недоволство на патриарх Вартоломей предизвиква визитата на група гръцки свещенослужители начело с почетния професор в Солунския университет протопрезвитер Теодор Зисис в Грузия, България и Молдова.

Патриарх Вартоломей констатира, че в опозиция на Критския събор са редица йерарси на Еладската църква, в частност Пирейският митрополит Серафим и Калавритският митрополит Амвросий. Бихме желали да припомним, че цитираните йерарси и богослови откриват в документите от Крит аналогични догматични неточности, каквито се цитират в крайното Становище на Светия синод на БПЦ относно събора в Крит.  

 

Предстоятелят наВселенската Патриаршия призовава Атинския архиепископ да предприеме необходимите мерки за увещаване на «действащите антицърковно и антиканонично» клирици, като ги постави пред лицето на заплахата «от налагане на предвидените в Свещените канони санкции».

В заключителната част на своето послание патриарх Вартоломей моли предстоятеля на Еладската църква да обърне внимание на критикуващите Критския събор гръцки йерарси, че ако те «не дойдат на себе си, Вселенската Патриаршия ще бъде принудена да прекрати църковното и евхаристийно общение с тях».

 

1-ebae3699ae Всемирното Православие - ВСЕЛЕНСКИЯТ ПАТРИАРХ ЗАПЛАШИ С ПРЕКЪСВАНЕ НА ЕВХАРИСТИЙНО ОБЩЕНИЕ С ЙЕРАРСИТЕ, КРИТИКУВАЩИ КРИТСКИЯ СЪБОР

2-c9164c5a0f Всемирното Православие - ВСЕЛЕНСКИЯТ ПАТРИАРХ ЗАПЛАШИ С ПРЕКЪСВАНЕ НА ЕВХАРИСТИЙНО ОБЩЕНИЕ С ЙЕРАРСИТЕ, КРИТИКУВАЩИ КРИТСКИЯ СЪБОР

3-7a07fe96f3 Всемирното Православие - ВСЕЛЕНСКИЯТ ПАТРИАРХ ЗАПЛАШИ С ПРЕКЪСВАНЕ НА ЕВХАРИСТИЙНО ОБЩЕНИЕ С ЙЕРАРСИТЕ, КРИТИКУВАЩИ КРИТСКИЯ СЪБОР