6542df9fbeac3c96d34dc625cfc594e1 Всемирното Православие - АТОНСКИ МОНАХ ЗА НОВОПРЕСТАВИЛИЯ СЕ СТАРЕЦ ОТ ВЕЛИКАТА ЛАВРА: „ТОЙ СЕ БОРЕШЕ ЗА ДУХОВНО УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ И ЗАПАЗВАНЕ НА СВЕТООТЕЧЕСКИТЕ ТРАДИЦИИ“На 31 декември 2016 година се престави в Господа атонският старец Григорий от братството на Даниилеите. Атонски монах разказва за живота и последните минути на Стареца, съобщава "Православното наследство на Украйна на Света Гора-Атон", позовавайки се на агенция „Ромфеа“.

За члена на атонското братство на Даниилеите, стареца Григорий, разказва йеромонах Павел Микраянанит (Микраянанит – от гр. ез. - от скита „Малката света Анна” – бел. прев.):

Запознах се с него преди 48 години, когато се отправих към Света Гора, Атон, в скита „Света Анна“ като начинаещ монах. Постъпих в килията "Св. апостол Тома" на послушание при вече покойния старец Тома. Отец Григорий беше духовник от благословеното братство на Даниилеите, ревнител за светоотеческата традиция, взискателен към всички – изповедник на православната вяра, отличен духовен отец и наставник на хиляди души, които му поверяваха спасението си.

Целия си живот от ранна възраст той прекарал на Атон в пустинята Катунакия. В продължение на много години бил на послушание при покойния отец Стефан и завърши живота си като известен старец - духовник от светогорските отци” - разказваше той.

Отец Павел разказваше, че старецът Григорий бил „отличен изследовател на изкуството на византийското пеене в неговото съвършено изпълнение, както се изпълнява на Атонската Гора. Първи псалмопевец почти на всички големи манастирски празници, заедно с другите отци и братя от братството, повече от половин век украсяваше със своето псалмопение светите богослужби. Той беше, също така, отличен житиеписец на братята аскети от братството, подвизаващи се в това свято място в благочестива молитва".

Щастлив съм за особената благодат, получавайки благословение да имам такъв духовен старец, като покойния отец Григорий и да стоя под неговия епитрахил, усещайки винаги любовта и отеческото му внимание” - разказва монахът.

Той остави след себе си като наследство братство от благочестиви отци, за които се бори упорито, - за тяхното духовно усъвършенстване и съблюдаване на монашеските традиции. Изпитан от Господа Бога и с болести в смъртната плът, и със злато, и претърпявайки ги, прослави Бога, очаквайки от Него справедливост и венец, и почивка от грижите и трудовете на аскетичния живот, както и беше обещал, когато го постригвали в монашество пред Светата икона на Христос Спасителя” - разказваше монахът за последните дни на стареца.

Килията на Даниилеите се отнася към атонския скит „Катунакия” (Κατουνακια) към Великата Лавра. „Катунакия” е разположена между скита „Малката св. Анна“ и Каруля. В скита има 22 килии, в които живеят 35 монаси. Всъщност тези каливи (колиби) принадлежат на манастира Великата Лавра. Тук се намира и знаменитата иконописна работилница „Даниилов дом” (Данииловска килия). Килията е известна със своите иконописци и с най-добрите певци на Атон. Тях ги канят на празничните служби в атонските манастири и скитове, на храмовите празници (панагири) и други тържества.